Hafızalarımızdan hiç silinmeyen bazen güldüren bazen duygulandıran sahneleri ile yeşilçam filmlerinin çekimlerinin yapıldığı yerleri ilk ve son halini göstermek istedik. Keyifli okumalar.

Kapıcılar Kralı (1976), Çöpçüler Kralı (1978), Şendul Şaban (1985)

Cihangir Güneşli Sokak

Image

Kemal Sunal, Çöpçüler Kralı filminde “Mezarımı Derin Kazın” türküsünü söylerdi, pencerenin altında.. Cihangir’de ki Güneşli Sokak sanki filmde ki o günlerdekinden daha daralmış gibi. Yol daha dar, kaldırımlar daha dar. Binalar yeniden yapılırken, yola daha yakın yapılmış gibi… Kaldırımları insanların geçebileceği şekilde geniş yaptıkları için yolu daraltmışlar gibi…

Tosun Paşa (1976), Süt Kardeşler (1976), Sevgili Dayım (1977)

TosunPasa_yesilkoy_tarihikonak

Bir çok Yeşilçam filmine mekan olan İstanbul Yeşilköy’deki tarihi konak… Bu konağı Kemal Sunal’ın oynadığı Tosun Paşa, Süt Kardeşler, Sevgili Dayım gibi filmlerden hatırlayacaksınız. Şu anda restore edilmiş ancak eski halinden eser kalmamış gördüğünüz gibi.. Sevgili Dayım filminde görünen “Hakiki Roma Dondurmacısı” halen duruyor.

Milyarder (1986)

milyarder_sapanca_tren_istasyonu1

Şener Şen’in başrolünü oynadığı ‘Milyarder’ filminin çekildiği Sapanca Tren İstasyonu, filmde Mesudiye olarak geçiyor. 1980’li yıllarda milli piyango’dan yüksek ikramiye kazanan kişilerin kendilerini gizleme yöntemlerini ilham alan film için ilk girişimler 1985 Şubat’da başladı. Adapazarı, Körfez, ve Sapanca İstanbul’a yakın olmaları sebebiyle aday bölgelerden biriydi. Gerek çevresinin uygunluğu gerekse Sapanca belediyesinin film için yakın temaslardan bulunması sonrası Sapanca seçildi. Filmde gerçek istasyon şefine ait eşyalar kullanılmış mümkün olduğunca doğal yapıya bağlı kalınmıştır.

Koltuk Belası (1990)

Koltuk_Belasi_Alacati1

Kartal Tibet’in yönetmenliğini yaptığı Koltuk Belası filmi çekimleri için Alaçatı Belediye Binası film ekibine tahsis edilmişti. Kemal Sunal’ın Belediye Başkan Adayı olduğu Partinin adı ise D.M.D.Y.D. Partisi idi. Yıllardır bu film tüm ulusal kanallarda gösterime sunuldu. Türkiye’de televizyonu olan herkes Alaçatı’da çekilen bu filmi izledi ve Alaçatı’yı tanıma imkanı buldu.

Yeşilçam filmlerinin unutulmaz oteli

tarabya_oteli
Otel sahnelerinin büyük çoğunluğuysa Büyük Tarabya Oteli’nde çekildi. Otelin lobisi, çok sayıda komedi filminin sahnesi oldu.

Ailemizin Köşkü

gullu_kosk_ uskudar

Adile Naşit’in anne, Münir Özkul’un baba rolünü üstlendiği kalabalık aile filmlerinin pek çoğu Üsküdar’daki Güllü Köşk’te çekilmişti. Güllü Köşk, çok uzun süren terk edilmişliğin ardından restore edildi ve üzerinde ‘Satılık’ tabelasıyla ayakta… Köşkün eskiden çok geniş olan bahçesine ise üç tane apartman sığdırılmış. Yine Altunizade’de pek çok filme evsahipliği yapan diğer bir köşkün üzerinde de ‘Kiralık’ tabelası var. Barış Manço’nun tek filmi ‘Baba Beni Eversene’nin çekildiği köşkün önünden işlek bir cadde geçiyor ve etrafı apartmanlarla çevrili.

Hababam Sınıfı

hababam_sinifi1

Türk sinemasının bu efsane yapıtının çekildiği okul; Sultan Abdülaziz’in, kardeşi Adile Sultan için 1853 yılında Balyan ailesine yaptırdığı Validebağ Adile Sultan Kasrı’dır. Bina ve binanın bahçesinde çekilen filmde söylenen şarkılar ve giyilen kıyafetlerle dönemin İstanbul’u tam anlamıyla yansıtılmıştır. 

Neşeli Günler (1978)

Neseli_Gunler_ cihangir_asri tursucu

Filmde, Samatya ve Sarıyer’de bahsedilen iki turşucu dükkânı için Cihangir’deki “Asrî Turşucu” set olarak kullanılmıştır. Herkesin hayatında en az bir kere izlediği bu sıcacık aile filmi, dönemin İstanbul’u, komşuluk değerleri, anne-baba diyaloglarını bütün doğallığıyla yansıtmaktaydı. 


 




 





 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları