İtalya'da 1920 yılında 2 yaşında ölen Rosalia Lombardo'nun mumyasının hiç bozulmaması, cesedinin bulunduğu cam tabut içinde bir asırdır göz kapaklarını açıp kapatması mumyayı gizemli kılmıştı. Yapılan araştırmalar sonucunda bu gizem çözüldü. İşte detaylar.

Mumyalanan Rosalia Lombardo tam 90 yıldır cesedi hiç bozulmadan sanki bir bebek gibi uyuyordu. Bu sırrı çözmek bilim insanlarının 90 yılını aldı.  Bunlardan biri de İtalyan general Mario Lombardo'nun minik kızı Rosalia Lombardoydu. Küçük kız İspanyol gribinden hayatını kaybettiğinde bu acıya dayanmak babasına çok zor geldi. Acısını biraz da olsa olsun hafifletmek isteyen general Lombardo, kızını mumyalayarak ölümsüzleştirmek istedi. O yıllar sonra bile kızının sanki uyuyormuş gibi bin cam fanusta insanlara gülmesini istiyordu. Bu işi yapacak kişiyi İtalya'nın Sicilya bölgesinde buldu. Mumya ustası Dr. Alfredo Salafia küçük kızı mumyalayarak camdan bir mezarın içine koydu. Fakat Salafia mumyalamada nasıl bir yöntem kullandığını kimseye söylemedi. Ustalığının sırrını kendisiyle birlikte mezara götürdü. İtalya'nın Palermo kentinde bir müzede bulunan küçük kızın nasıl mumyalandığının sırrını bulmak için arkeologlar yıllarca araştırma yaptı. Fakat bu sırrı çözmek Palermo Üniversitesi'nde çalışan arkeolog Piombino Mascali'ye nasip oldu. 1999’dan bu yana mumya ustası Salafia'nın sırı üstünde çalışan Mascali, tesadüfen bir el yazması eser buldu. Salafia küçük kızı nasıl mumyaladığını burada detaylı bir şekilde açıklamıştı. Mascali, el yazmasının tıp tarihinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirtiyor. 

Yakın zamanda Dr. Alfredo Salafia'nın el yazmalarında bulunan formülleri inceleyen İtalyan bilim adamları küçük kızın gliserin, çinko ve klor, salistik asitli bir karışımla mumyalandığını ortaya çıkardı. Mumyanın sergilendiği Capuchin Mezarlığı'nda yapılan araştırmada ise kızın gözlerinin neden açılıp kapandığı belirlendi. Öldüğünde gözleri yarı açık olan kızın konulduğu cam tabutun optik yansıma nedeniyle günün farkı saatlerinde cesedin gözlerini açılıp kapanıyormuş gibi gösteriyor. 

Diğer bir iddiaya göre ise 2 yaşındayken yaşamını yitiren Rosalia Lombardo'nun göz kırpması sadece görsel bir hileden ibâret. Tabutun bulunduğu yerdeki ışık oyunu nedeniyle mumyanın gözleri açılıp kapanıyor gibi görünüyor. Aslında küçük kızın gözleri tamamen kapalı hiçbir zaman olmadı. Bir illüzyon olduğu söylenen göz kırpmasında içeri sızan ışıklar ziyaretçilere bir oyun oynuyor. Gizemin aydınlanması için tabutu sürekli izleyen ve fotoğraflayan araştırmacıların iddiasına göre içeri gelen ışık nedeniyle her 60 saniyede bir küçük kızın gözünün açılıp kapandığı algılanıyor. Dünya o gizemli küçük kızı cam tabut içinde hiç bozulmayan saçları ve masum görüntüsü nedeniyle " Uyuyan Güzel" olarak biliyor.


.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları