Yeni bir bilgisayar almak istiyorsunuz fakat seçenekler arasından doğru olanı bulmakta zorlanıyor musunuz? Ana kartı, ekran kartı, diğer donanımsallıkları ve yazılım avantajları arasında tercih yaparken işlemcisine kafa yoranlar için kısa bir yazı belirledik. İşlemci nedir ve işlemci hakkında bilinmesi gereken temel bilgiler…

İşlemci (CPU), bilgisayarınızın en önemli donanımsal parçalarından biridir. Aslında her işlem işlemciden geçiyor diyebiliriz. Diğer parçalar ile iletişim halinde olan işlemci, verileri matematiksel veriler yardımıyla işliyor ve gerekli yerlere gönderiyor. Kısaca merkez olarak bahsedilebilir. Bir işlemcinin kalitesi ise, çalışabildikleri maksimum saat ile belirleniyor. Basit bir hesap makinesi çalışmasından, farklı dosya türleri açmanıza ve sınırsız bilgisayar gezintilerinizdeki tıklamalarınıza kadar herşey, işlemci üzerinden geçiyor ve aslında tüm işlemleri yapan o oluyor.Hesaplamalarda aritmetikliğini kullanırken, karar verme aşamasında ise mantık ünitesini kullanıyor.

İçerinde milyonlarca transistör bulunduran işlemciler,bulundurdukları o transistörlerin sayısı ile orantılı olacak şekilde hızlı çalışırlar. Bu hız ne kadar artarsa, veri iletimi de o kadar fazla olur. Hızlar mega hertz cinsinden belirtilir. İşlemciler belirli aralıklarda üretilirler ve kullanıcıya bu aralıklardan düşük megahertz e sahip olanı sunulur. Fakat kullanıcı, işlemcinin desteklediği aralıktan en yüksek olanına da ulaşabilir. Overclock dediğimiz bu işlem, anakart üzerindeki jumper lar ile ayarlanır. Bu sayede işlemci 2 kat hıza ulaşabilir fakat bu durum işlemcinin ve anakartın yanabilir olmasından dolayı bilinçli yapılması gereken bir durumdur. Hatta fazla önerilmemektedir.

Image  

İşlemci içerisinde herhangi mekanik bir parça bulunmaz.Devreler ve transistörlerden oluşan 4 santimetre kare civarında silikon birer levhadırlar. Mikron teknolojileri sayesinde küçük bir alana milyonlar catransistor ün sığdırılması mümkün olmaktadır. Mikro işlemciler 0 ve 1 leri kullanarak bitler üzerinden işlemlerini gerçekleştirirler.

İşlemciler ve kullanıldıkları anakartlar uyumlu olmalıdır. Slotve soket uyumlarına dikkat edilmelidir. İki farklı belleğe sahip olanişlemciler de, önceden yapılmış işlemler geçici bir süre için bellekte tutulur.

Hangi işlemciyi seçmeliyim?

Image  

İşlemcinin ne demek olduğuna kısaca baktığımıza göre sıra geldi seçime. Şu an için en iyi işlemci üreticisi intel. Pentium ve celeron modellerindeki işlemcileri bir diğer güçlü işlemci firması olan AMD ile kapışmaktadır. AMD’ninde durun ve athlon isimli işlemcileri oldukça iyidir.Eğer bilgisayarınızı evinizde standart amaçlar ile kullanacaksanız, en azından Pentium 4 1700 mega hertz model bir işlemci kullanmalısınız. Fakat eğer yüksek hıza sahip olmanız gereken bir alanda çalışacaksanız, işlemci sizin en önemli parçanız olacak demektir. Bu yüzden daha hızlı bir işlemciye sahip olmalısınız.Asla unutmamanız gereken ise işlemcinizin anakartınız ile uyumlu olması.  

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları