Tavuklarda ortaya çıkan bazı hastalıklar insanlara geçebilmektedir. Bir dönem kuş gribi salgını gibi viral hastalıklar dünyayı kasıp kavurmuştu. Yakın temas kurduğumuz tavuklar hangi hastalıkları insanlara aktarabilir bunları bilerek temkinli davranmalıyız.


1- Kuş gribi: Kanatlı hayvanlardan bulaşan en tehlikeli ve ölümcül hastalıktır.  Kanatlı hayvanlara direkt temasla insanlara bulaşan hastalık, halsizlik, ateş, öksürük, nezle ve baş ağrısına sebep olur.

2- Kuş Tüberkülozu: Kuş tüberkülozu deri ve mukozalarda yaygın ülser ve ateşle seyreden bir insanlara bulaşabilen bir hastalıktır. Ancak sağlıklı bağışıklık sistemi olan insanlar için ciddi bir tehdit olarak değerlendirilmez. 

3- Çiçek Hastalığı: Çiçekte viral bir hastalık olup insanlara bulaşabilmektedir.

4- Kanatlı Lökozu: Tavukların çeşitli organlarında tümörlerle karakterize olan kronik ve bulaşıcı viral bir hastalığıdır.

5- Tavuk vebası: Uzakdoğu Asya'da kümes hayvanları arasında başlayarak insanlara geçen tavuk vebası hasta veya hastalıktan ölmüş hayvanlar ile temas kuran insanlara bulaşma riski olan bir hastalıktır.

6- Tavuk Mantarı (Temre): Deride ve iç organlarda yerleşip çeşitli bozukluklar yapan insan sağlığını da tehdit eden bir hastalıktır. 

7- Psittakozis Enfeksiyonu:  Grip benzeri (flu - like) bulgular veren ve son dönemlerde hasta ya da ölü bir kuşlar ile teması olan bir kişide zatürree bulguları görüldüğünde bu hastalıktan akla gelir. İnsanlar hastalığın özellikle gebelikte ki etkileri konusunda uyarılmalıdır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları