Kısa ve uzun dönemlerde hafızaların güçlenmesi ve Alzheimer gibi sonuçları kötüye varmakta olan hastalıkların üstesinden gelmek amacı ile bazı yöntemler uygulayarak hafızamızın yitirilmemesini ve güçlenmesini sağlamak mümkün olmaktadır. Peki bunlar hangi yöntemler hemen açıklayalım o zaman.

Image

İlk olarak yapılan araştırmalar sonucunda klasik müzikdinlemenin hafızayı güçlendirdiği tespit edilmiştir. Diğer yöntemlerden biri degülmek eyleminin stresin artmasına neden olan kortizol seviyesinin azalmasınısağladığı ve bu durumdan sonucunda da hem hafıza kaybı hem de hafızanıngüçlenmesini sağladığı için önemlidir. Stres hafıza kaybına neden olduğu için kesinlikle stresin azaltılmasıgerekmektedir. Bir dil bir insan iki dil iki insan sözünden yola çıkarak nekadar çok dil öğrenilirse o kadar oranda hafıza güçlenmiş olmaktadır. Devamlıyeni şeyler öğrenmek beynimizin bunları hafızaya alma durumu da o oranda artışgösterecektir. 

Image                                                                                                                                                                               

Hafıza güçlendirmek için yapılacak yöntemlerden birisi deelinize bir gazete ve kalem alarak paragrafları okumak ve sırası ile çiftyazılmış harflerin üstünü çizmektir. Bir sonraki aşamada ise kelime içerisindebirden fazla geçmekte olan harflerin üzerini çizmektir. Bu metot sayesindekonsantrasyon gücünüzün ne kadar fazla bir şekilde uyarıldığını farkedeceksiniz. Vücudunuzu yeni alışkanlıklar kazandırmaya itmeniz hafızakonusunda güçlenmeniz için gerekli olan yöntemlerden biridir. Dişlerinizi ya dasaçlarınızı tarama esnasında devamlı kullanmakta olduğunuz eliniz yerine diğerelinizi kullanmanız gibi. Gün sonunda neler yaptığınızı düşünmek ve gözdengeçirmek zihniniz açısından önemli bir noktadır. Bir diğer yöntem ise her günyaptığınız şeylerin dışında farklı eylemler gerçekleştirmek. Örnek vermekgerekirse, alışverişe giderken aynı yerden alışveriş yapmak yerine farklı biryerden yapmak. En önemli hususlardan biri de rutin yaşantınızdan sıyrılmaktır.Birilerini eleştiri yağmuruna tutmak yerine ona övgü dolu sözler söylemekkarşınızdaki insanı daha iyi bir insan yapmaya yetecektir. Hafızanızıgüçlendirmek için badem tüketmek başlı başına faydalı olmaktadır. 

Omega-3barındırması bakımından hafıza açısından bulunmaz bir nimettir. Her gün balıkyağı takviyesi yapmak da bir diğer yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Herzaman televizyon seyretmek yerine başka aktiviteler ile (kitap okumak, bulmacaçözmek gibi) şeylerle uğraşmak beynimizi güçlendirme konusunda önemlidir. Birdiğer yöntem ise spor yaparak beyin aktivitelerini yaklaşık olarak yüzde kırkoranında artmasını sağlamaktır. Son olarak da iyi bir uyku çekmek ileri kisenelerde beyin fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olacaktır.       

Image

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları