Her toplumun kendine özgü geçmişten günümüze taşıdığı adet ve gelenekleri vardır. Türkiye’de de, kökenleri yüzyıllar öncesine dayansa da, Şamanizm’den kalan ve hala uygulanan birçok adet ve gelenek bulunmaktadır. İşte bunlardan bir kaçını sizler için derledik.

1-Gidenin Arkasından Su Dökmek

Image

Eski Türklerdeki Şamanizm inancından günümüze gelen bir adettir. “Su gibi rahat gidip, gelinsin.” amacıyla uygulanmakta.

2-Ağaçlara Bez Parçası Bağlamak

Image

Şamanizm geleneğinden bir gelenektir ve günümüzde hala uygulanmaya devam etmektedir. Dilek tutarak ağaçlara bez parçaları veya çaput bağlanmasına dayanmakta.

3-Tahtaya Vurma

Image

İstenmeyen bir olay duyulduğunda, ”Şeytan kulağına kurşun!”diyerek bir tahtaya üç kere vururuz. Bu da aslında kötülüklerden korunmak içinyapılan Eski bir Şaman geleneğidir.

4-Nazara İnanmak

Image

Bazı insanların sıra dışı özellikleri olduğuna ve bakışlarının karşısındaki kişilere rahatsızlık verdiğine inanılır. Bunu önlemek için nazar boncuğu vb. takılır. Aslında bu da çok eski bir Şamanizm inancıdır.

5-Sağ Ayakla Kapı Eşiğinden Geçmek

Image

Anadolu’da birçok bölgede karşımıza çıkan ritüel, hala daha Orta Asya’da yaşayan Şamanlarda görebileceğiniz bir adettir.

6-Vefat Eden Kişinin Ardından Helva Yapmak

Image

Yuğ törenlerinden kalma bir Şaman geleneğidir.

7-Köpek Ulumasının Uğursuzluk Sayılması

Image

Anadolu’da köpeklerin bazı olayları önceden hissettiklerin eve bunu uluyarak anlattıklarına inanılır. Genellikle uğursuz olarak yorumlanır.Şamanizm’de ise köpeklerin, yaklaşan ruhları hissettiğinde uluduğuna ve ulurken gösterdiğinin kişinin çok yakında öleceğine inanılır.  

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları