Anakart, bilgisayarın donanımsal iç birimlerini bir araya toplayan bir iskelettir. Üzerinde barındırabileceği donanımsal materyallerin çalışabilmesi ve iyi performans gösterebilmesi bir açıdan da anakartlara bağlıdır.

 Bilgisayarlar ile birlikte diğer başka elektronik aletlerde de bulunabilen anakartlar, donanımsal verilerin birbirleri ile iletişim halinde olmalarını sağlamaktadır.İletişim halinde olan parçalar birbirleriyle koordineli olarak çalışabilmektedirler.

Anakart baskılı bir devre kartıdır. Üzerinde genişlemeye yardımcı kartslotları, RAM yuvaları, yonga setler ve çeşitli devreler bulundurur. Ayrıca chipset dediğimiz bilgisayarın performansı açısından büyük önem arz eden kart işlemcileri de bulunmaktadır.

1- Anakart yalnızca bilgisayarın iç donanımlarında görev almaz, bilgisayarın dış ortamı ile de alakalıdır. Üzerindeki portları ile ses, görüntü ve veri sağlayan diğer harici donanım ve çevre birimlerini uygun hale getirerek genel bir ilişkilendirme yapar.

2- Anakartların görevi ve asıl amacı, üzerinde bulunan ve anakart işlemcisi olarak ta anılan chipsetler ile tüm harici ve dahili bağlantıları birleştirmek, bir araya getirmektir. Tüm parçalar bir arayageldiğinde birbirleriyle uyumlu çalışmak zorundadırlar. Birbirleriyle kendi başlarına ya da anakart dışında bir cihaz ile haberleşemeyen parçalar, yalnızca anakart üzerinde bulunan entegreler sayesinde birbirlerine veri aktarabilirler. Bu sayede ses görüntü ve diğer veriler oluşabilmiş olur.

3- Anakart üzerinde bir de bios isimli bir entegre vardır. Anakartın üzerinde taşıdığı kartın çalışma şekli ve özelliklerini belirleyen, ve tüm bunları bilgisayara uyumlu hale getiren entegre işte bios denilen bu entegredir. Biosun dışında da birçok entegreler aygıtlar ve devreler bulunmaktadır. Genel olarak tüm bu birleşimlerin amacı,başta da bahsettiğimiz gibi diğer donanımların belirli bir düzen ve plan dahilinde çalışabilmesi için vardır. Kısaca bilgisayarınızda anakartınız ne kadar güçlü ise,bilgisayarınızın performansı da o derece güçlü sayılabilir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları