Anne ve babalar iyi niyetli olsalar bile çocuklarına uyarılarda bulunurken, kimi vakitlerde onların gelişimlerini olumsuz yönde etkilemesine yönelik olarak farkında olmadan cümleler sarf edebilmektedir. Ebeveynlerin çocuklarına yönelik olarak söylememesi gereken cümleleri sizler için derledik.

Tembel”, “İnatçı”,“Sakar”, “Şımarık’’

Ailelerin büyüme evresindeki çocuklara kesin olarak olumsuz cümleler kurmaması gerekmektedir. Bu şekilde yetiştirilen çocukların davranışları aynı yönde eğilim göstermektedir.

Image

Baban eve geldiğinde bütün yaptıklarını anlatacağım

Çocukların bir disiplin altında büyümeleri önemlidir. Bunun yanı sıra çocukları baba ya da anne ile tehdit etmek, ileri ki zamanlarda çocukların psikolojilerini bozmaktadır.

Beni üzmeye devam edersen hasta olacağı

Günlük hayatta çocuklara bu tür cümleler kurmak sakıncalıdır. Zira, hasta olma durumu doğal bir durum olsa bile olası bir hastalık durumunda çocuklar annem benim yüzümden hasta oldu hissiyatına kapılmakta ve suçluluk duygusu yaşamaktadırlar.

Image

Sen bunu yapamazsın

Çocukların özgüvenini ortadan kaldırmaya yönelik olaraksöylenen bu tarz cümleler, ailelerin hırslarına kurban olan bir ebeveynolmalarına sebep olmaktadır. Bu tarz yaklaşımın tam tersi cümle olan ‘’Benimçocuğum her şeyi başarabilir’’ cümlesi de yanlış bir ifadedir. Çocuk birinsanın her şeyi yapabilmesinin mümkün olamayacağını bilmesi gerekir.

Image

Neden onun gibi değilsin

Aile bireylerinin çocuklarını kardeşi ya da arkadaşları ile kıyaslamaması gerekmektedir. Aile bireyinin çocuğunu başka birisine benzetme arzusu, çocukların kendini yetersiz hissetmelerine ve öz güvenlerini kaybetme durumuna sokabilmektedir.

 

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları