İletişim araçları içinde bulunmakta olduğumuz teknolojik çağdaki gelişmeleri düşündüğümüzde hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Hatta bazı ev ortamlarında televizyon seyredilmese bile devamlı açık tutulmaktadır. Birçok aile çocuklarına yemek yedirmek için televizyondan faydalanmaktadır. Yapılan araştırmalar şunu göstermektedir ki 2 yaşından küçük olan çocukların televizyon seyretmeleri sakıncalı bir durum almaktadır.

Image

2-5 yaş arasında bulunan çocuklara günde bir saat televizyonseyretmelerine izin verilmesi gerektiğine vurgu yapılmaktadır. Televizyonseyretmek bu yaşlardaki çocuklar açısından konuşma ve dil gelişimini olumsuzyönde etkilemektedir. Diğer yandan beynin düşünme ve yorum yapma ile ilgilikısımları yeterince gelişme gösterememektedir. Ailelere de bu konuda önemligörevler düşmektedir. Bu dönemlerde çocuklara TV seyretme süresini kısıtlamalıbu süre içerisinde çocuğu TV başından yalnız başına kesinlikle tek başınabırakılmaması gerekmektedir. Hatta çocuk televizyon izlerken ebeveynler çocuklabirlikte iletişim halinde olmalı TV da gördüğü şeyleri günlük hayattaki olaylarile ilişkili hale getirmelidir.

Image

Aileler de iletişim araçlarını çok sık kullanmanınzararlarını fark edebilmeli televizyon ve bilgisayar kullanımlarını azaltmalarıgerekmektedir. Aileler çocukları ile daha eğlence dolu aktiviteler yapmak içinçaba göstermeleri en önemli hususlardan biridir. Tabletleri ve televizyonlarıkapatmak sureti ile aileler çocukları ile birlikte kitap okuma, saklambaç gibioyun aktiviteleri düzenleyebilirler.  Ailelerbunları yaptıkları sürece çocukların konuşmalarında gecikme olmaz hem de çocuklarınbeyin gelişimine destek olurlar.    

 Image  

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları