İngiltere’de bir grup bilim insanı, 1980-2010 yılları arasında Galler’de bir psikiyatri servisinde tedavi gören on dört eski futbolcu üzerinde yaptıkları araştırmalar sonucunda, futbol oynama esnasında toplara kafa vurulması ve oluşan çarpışmaların bunama rahatsızlığına yakalanması ile ilişkili olduğu kanısına varıldı.

Image

İngiltere’de University College of London tarafından yapılan açıklamaya göre, futbolcular üzerinde daha derin araştırmalar yapılmasının gereğine vurgu yapılırken futbol oynamış eski futbolcuların beyinlerinde bunamaya sebep olan kimyevi ve fiziki değişiminin tespit edildiği ilk araştırma olduğu belirtildi. Yapılan açıklamada, bunama riskinin ileri yaşlarda artış gösterdiğine dikkat çekilirken araştırma yapılan bu futbolcuların futbol oynamasalar bile bu rahatsızlığa yakalanıp yakalanmayacaklarını bilemedikleri ifade edildi. 14 futbolcu üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda bu kişilerin küçük yaşlarda futbol oynamaya başladıkları ve ortalama olarak 26 sene bir fiil futbol oynadıklarına vurgu yapıldı. Bu futbolcularda yapılan incelemeler sonucunda ise bunama belirtilerinin altmışlı yaşlarda görülmeye başlandığına şahit olunurken buna istinaden ortalama olarak on sene yaşayan futbolculardan 12 tanesinin ölüm sebebinin ileri derecede bunama rahatsızlığından kaynaklandığı tespit edildi.

Image


Diğer taraftan yapılan bazı araştırmalarda ise, Boks ve Amerikan futbolu yapanlar ile demans arasında yakın ilişki olduğu bilgisine ulaşıldı. Futbolcular boksta ya da Amerikan futbolundaki gibi bilinç kaybı yaşatan darbelere maruz kalmasalar bile, seneler geçtikçe toplara kafa vurarak veya futbolcular arasında yaşanan çarpışmalar sonucunda kafalarına tek tekdarbeler aldıklarına vurgu yapılmaktadır. Bu durumlardan dolayı emekli olan futbolcular ileri yaşlarda bunama rahatsızlığına yakalanabilme olasılığı oluşabilmektedir.    

Image

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları