Renkler ve zevkler tartışılmaz!” lafını birçoğunuz duymuşsunuzdur. Zevkler kişinin kendine özgü tercihlerini oluştururken renkler aynı zamanda karaktere etki edebilmektedir. Daha doğrusu “Hangi rengi seviyorsun?” sorusundan karşınızdaki kişinin karakteri hakkında tahminlerde bulunmak mümkün olabilmektedir. Ama bu her zaman doğru referans vermeyebilir. Gelelim renklerin insanlar üzerindeki etkilerine.

Image

Bazen bir kafe, dükkân, restoranya da herhangi bir iç mekâna girdiğinizde kendinizi nedenini bilmediğiniz birşekilde rahatsız hisseder ve oradan uzaklaşmak istersiniz. Bazen de aksinegirdiğiniz mekân size ferahlık verir ve orada uzun süre kalmak istersiniz. Budurum tamamen o mekânın içinde kullanılan renklerve eşya konumlandırılması gibi durumlara göre değişmektedir. Örneğin, siyah,kahverengi gibi koyu renkler tercih edilen bir yere girdiğinizde buradankoşarak uzaklaşmak isteyebilirsiniz. Bu durum içerisinin kasvetli bir havadaolmasından kaynaklanmaktadır. Siyahın baskınlığı ruh sıkan bir hava yaratırkenkahverenginin akıcı ve hareketliliği temsil eden yapısı size oradanuzaklaşmanız gerektiği hissini verir.

Image


Kırmızı,turuncu, sarı gibi renkler, hâkimolduğu mekânlarda size heyecan coşkunluk, hareketlilik, yaratılık gibikonularda destekleyici etki yapmaktadır. Ayrıca karşıdan baktığınızda farklırenklerdeki bir sürü tabela içinden bu renklerde olan herhangi birini ilk öncefark edersiniz. Renkler içinde en etkili olan kırmızı ilk göze çarpacakolandır. Sonra turuncu sonra da sarı gelmektedir. Mavi, yeşil, pembe ise insanasakinlik, dinginlik, huzur veren renklerdir. Çocukların bu renklerin hâkimolduğu mekânlarda büyümesi daha sakin bir yapıya sahip olmasına ve dahauzlaşmacı birer insan olmalarına etki edeceği söylenmektedir. Beyaz,masumiyetin rengi olarak vurgulanırken gri ise sönük bir renktir. Bir ortamdaçok fark edilmek istemeyen, göz önünde olmak istemeyen kişilerin gri giymesidoğru tercih olacaktır.

Image

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları