Eski Mısır medeniyeti birçok medeniyete yaptığı buluşlar ve yeniliklerle örnek olmuştur. Sahip olduğu verimli topraklar sayesinde ilk yerleşim merkezlerinden biridir. Dolayısıyla birçok yenilik ve buluş ilk burada yapılmıştır. Bunlardan doğum ile ilgili yaptıkları faaliyetler şuan günümüzde geliştirilerek kullanılmaktadır. Gebeliğin anlaşılması, gebeliğin önlenmesi, kısırlığın tespit edilmesi ve bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi ile ilgili tespitler için çeşitli yöntemler geliştirmişlerdir.

Eski mısırda bir kadının hamile olup olmadığı şu şekilde anlaşılabilmekteydi. Bir torba arpa ve bir torba buğdayı hamilelik şüphesi olan kadın idrarıyla sular ve hamile olmayan kadında aynı miktarda buğday ve arpayı idrarıyla sularmış. Hamilelik şüphesi olan kadının buğdayı veya arpası daha önce çimlenirse hamile olduğu anlaşılıyormuş. Ama hamile olmayan kadınla aynı anda çimlenirse hamile olmadığı tespit edilirmiş. Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için ise hamilelik testinde kullanılan arpa ve buğdaylar kullanılmaktaydı. Eğer buğday taneleri arpadan önce çimlenirse çocuğun cinsiyetinin erkek olacağı, arpa taneleri daha önce çimlenirse de cinsiyetin kız olacağı anlaşılıyordu.

Image  

Bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi dışında gebeliği önlemek adına şu tedbirler alınmaktaydı.Kadının rahminin içine paslanmayan gümüş veya altın yüzük konularak gebelik önlene biliyormuş. Arap milleti de Mısır medeniyetinden ticaret yapmaları sayesinde öğrenmişler ve develeri çöldeyken hamile kalıp kendilerine yük olmaması için devenin rahmine çakıl taşları koymuşlardır. Bu şekilde gebelikleri önlenmiştir. Bir kadının kısır olup olmadığı kadının rahminin ağız kısmına konulan soğan ve sarımsakla anlaşılıyormuş. Eğer kadının genzine soğan veya sarımsak kokusu geliyorsa kısır olmadığı anlaşıldığı gibi eğer koku gelmiyorsa kısır olduğuna karar verilirmiş.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları