Çok eski dönemlerden bu ana kullanılan kekik, M.Ö 3000 yılına kadar uzanan bir macera geçirmiştir. Mısır Uygarlıklarında ve Sümerliler ’de çok yönlü amaçlar için kullanılmıştır. Örneğin Mısırlılar kekiğin kötü ruhları kovduğunu düşünmüş, Sümerliler de tıbbi amaçlı kekik kullanmışlardır. Yaşadığımız yüzyılda da bilim insanlarının çalışmaları sonucu kekik lezzet ve sağlık kaynağı olarak bilinmektedir.

Image

Birçok farklışeyde yararı olan kekiğin faydaları konusuna gelince vücudu parazitlerdenkoruduğu ilk olarak görülebilir. Kötü bakterilere karşı kekiğin yağı iyi birsilahtır. İkinci olarak tansiyonu dengelemeye yardımcı olur. Fareler üzerindeyapılan deneylerde nabzı ve tansiyonu dengelediği görüşmüştür. Bu şekilde sorun yaşayanlar için idealdir. Kekik üçünü olarak adet sancısını azaltıyor. Bunusağlayan şeyin ibuprofen etkisi taşımasıyla doğrudan ilgili olduğubilinmektedir. 84öğrenciyle gerçekleşen bir araştırmada kekik yağının en azibuprofen içeren ilaçlar kadar etkili olduğu fark edilmiştir. Kekik dördüncüolarak kramp ve karın ağrılarına karşı son derece etkilidir. Antispazmodik içeriğe sahiptir.

Image  Image  Image

Kekiğin günlükrutinde önemli etkilerinden biri öksürük kesici olmasıdır. 1900’lü yıllardanitibaren nefes borusunun açılmasında etkili biçimde kullanılmıştır. Altıncıolarak kekikler haşarat kovmaya yararlar. Kekik yağı bitkilere zarar veren bazı böcekleri kovmaktadır. Yapılan araştırmalarda bu etki kanıtlanmıştır. Sonolarak kekik sinir sistemini destekler. A ve C vitamini yönünden son derece zengindir. Sinirsistemi yanında sindirime de yardımcıdır.


 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları