Osmanlı devletinde bir döneme damgasını vuran ve o döneme isim veren padişahlar olsa da o dönemin kadın sultanları da güzellikleriyle ön plana çıkmış olup isimleriyle anılmışlardır Güzellik her ne kadar Allah vergisi olsa da o güzelliği ön plana çıkarmakta bazı tekniklerle olabilecek bir durumdur. Doğal yöntemler kullanılarak uygulanan bitkisel karışımlar ve daha birçok şey ile Osmanlı kadın sultanların güzellik sırları şu şekildedir;

Öncelikle temizlik konusuna çok dikkat edip sürekli hamamda yıkanıyorlarmış. Yıkanma esnasında keseleme de yapıldığından cildin üzerindeki ölü deriyi kaldırıp peeling etkisi yaratmaktadır.  Ayrıca sabun çok fazla kullanıldığından her kokuda sabun bulmak mümkündü. Sabunlar saçların sertleşmesine yol açtığından saçları yumuşatmak adına Hatmi çiçeği ve ebegümeci kaynatılarak suyu saçları yumuşatmak için kullanılmaktaydı. Cilde sürülen bitkisel yağlar da cildin kurumasını önlemekteydi. Cilt için kullanılan gül suyu cildin nemlenmesini, temizlenmesini ve kırışmasını önlemekteydi. Ayrıca gülden elde edilen yağ ruh hastalılarının tedavi edilmesinde kullanılırmış. Osmanlı kadın sultanların güzellik sırları bu saydıklarımızla sınırlı değildir.

Image    

Bunların dışında el ve ayak bakımı için gül yağı, zeytinyağı ve susam yağı kullanılmaktaydı. Bu yağları tek başına kullandıkları gibi üçünü karıştırıp tek bir yağ şeklinde de kullanmaktaydı. Bu şekilde üçünün de faydasını görmekteydiler. Parfüm olarak kullandıkları birçok koku olmasına rağmen en çok kullanılan koku misk ve amber kokularıydı. Osmanlı kadın sultanların güzellik sırları bu anlattıklarımızla sınırlı olmayıp biz bu sırları özet bir şekilde vermeye çalıştık.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları