Kalp hastalıklarından prostat kanserine, meme kanserinden konsantrasyon bozukluğuna... Oturmanın akla ziyan zararları! Bazen sadece dinlenmek, bazen arkadaşlarla sohbet muhabbet, bazen de çalışmak için. Oturmak şüphesiz ki çağımızda en fazla yaptığımız eylem... Fakat bu kadar iç içe olduğumuz bir davranışın zararları hakkında yeterince bilgi sahibi miyiz? Siz siz olun otuz dakikada bir yerinizde kalkın.

1-Uzun süren oturma ''keyfimiz'' kan dolaşımını ve akciğerlere alınan oksijen miktarını azaltır. Oturunca doku, kas, sinir, atar ve toplardamarlar baskıya maruz kalmaktadır.

2-2 hafta boyunca günde 6 saatten fazla oturmak, kötü kolesterol olarak bilinen LDL seviyesini arttırır. Buna kilo almayı kolaylaştıracak yağ molekülleri de eşlik eder. Yağları parçalamakla görevli olan enzimlerin görevi aksar, bu enzimler bir süre boyunca aktifliğini yitirdiği için kas hücrelerini parçalamakta.

Image

3-Otururken bacağındaki uyuşma veya şişlik hissinin nedeni de, sıkışıp gerilme ile baskı altında kalan sinir ve damarlarının iletişimin bloke olması!

4-Özellikle kambur oturmak göğüs kafesinin hacmini azaltarak her nefeste daha az oksijen alımına sebep olur. Bu da kandaki oksijen oranını olumsuz etkileyebilir.

Image

5-Oturduğumuzda zayıflayan kan dolaşımıyla oksijenden beynimiz de nasibini alır. Konsantrasyonumuz bu sebeplerden dolayı azalmakta.

6-10-20 yıl boyunca günde 6 saat oturulduğunda kalphastalıklarından ölme olasılığı %60, prostat ya da göğüs kanserinden olma riski%30 arttı. Hareketsizlik her yıl %9 erken ölüme neden olmaktadır.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları