İnsan her yaş döneminde farklı arayışlarda bulunmaktadır. Küçüklükte özel güçleri olan kahramanlara özenirken, orta yaşlarında mücadeleci, yaşlılıkta ise torun büyütmekten hoşlanan sakin insanlar olabilirler.

İnsanların ilgileri, yetenekleri, imkânları, sosyal çevresi ve yetiştiği kültür onun meslek seçimini etkilemektedir. Kariyer yapmak isteyen biri, öncelikle kendisi için doğru mesleği seçmek zorundadır. İnsanın yeteneği olmadığı alanda kendini geliştirmesi, uzun saatler boyu işine odaklanıp bundan zevk alması, hayatının diğer vakitlerinde dinç ve mutlu olması ancak sevdiği işi yapmasıyla mümkündür.İşinde zoraki çalışan birinin yaratıcı fikirler üretmesi mümkün değildir.Öncelikle bireyin ilgileri, imkânları, yetenekleri doğrultusunda mesleki rotasını belirlemesi gerekir.


Üretken Dönemler

Mesleki gelişim kuramcılarından Super'a göre insanın mesleğinde zirveye gittiği dönem, 25-44 yaşları arasındadır. 25 yaşına gelmiş birey, artık meslek seçimini tamamlamış, kariyerine başlayacağı alanı seçmiştir.Bu andan itibaren 44 yaşına kadar mesleğinde ilerlemeye, konumunu sağlamlaştırmaya devam eder. 45-64 yaş arasında ise koruma – devam ettirme dönemi bulunmaktadır. Birey ulaştığı seviyeyi korumak, kalıcılığını sağlamak ister. 65 yaştan itibarense çöküş evresi başlamaktadır.


Arkadaş Seçimi

Bireyi hayatın her alanında ilerletecek olan arkadaş çevresidir. Sağlam bir kişiliğe sahip olup çevremize karşı direnç göstersek de arkadaş çevremiz,etkisini gösterecektir. Bireyin zamanı verimli kullanabilmesi, gerekli desteği bulabilmesi dostlarına bağlıdır. Arkadaş çevremizi belirlerken bizi engelleyeceğini düşündüğümüz arkadaşlık ilişkilerini ilerlemeden sonlandırmalıyız.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları