Patates: Solanin zehirleyebilir
Kabuğu yeşillenmeye başlayan patatesleri kesinlikle almamalısınız. Yeşil kabuklu patatesin içerisinde solanin adlı madde üremeye başlar. Yeşil rengin çok koyu olması solanin madde etkisinin daha fazla olduğunu gösterir. Bu tür patateslerin tüketilmesi özellikle zayıf bünyeli kişilerde ölümcül zehirlenmeye yol açabilir.
Kuru soğan: Kötü koku olmamalıdır
En çok tüketilen gıdalardan birisi de kuru soğandır. Kabuğundan taze olup olmadığı anlaşılmayabilir. Bu nedenle koklamak gerekir. Kötü kokunun olması halinde soğanın alınmaması gerekir. Nemlenen ve filizlenmiş kuru soğanların da tüketilmemesi önemlidir.
Yeşillikler: Yaprakları sarı olmamalıdır
Maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler diri bir görünüme sahip olmalıdır. Yapraklarının sararması ve solması halinde bayatlamaya başladıklarını anlayabilirsiniz. Üstelik bu tür yeşilliklerin besin değerleri de oldukça düşmüştür. Dolayısıyla tüketmek sağlıklı bir tercih değildir.
Muz: Kahverengiyse alınmamalıdır
En çok tüketilen meyveler arasında yer alan muzu satın alırken kabuğuna dikkat edilmelidir. Kabuğu koyu kahverengi olan muzların tüketilmesi sağlıklı değildir. Bu tür muzların besin değeri taze muzla aynı olmaz.
Balık: Parlak olmalıdır
Balıklar çok çabuk bozulan yiyeceklerden. Bu nedenle almadan önce mutlaka kontrol etmelisiniz. Yüzeyinin oldukça gergin ve parlak olması bayat olmadığının en iyi göstergesidir. Bununla beraber karnına bastırılarak da kontrol edilebilir. Bastırıldıktan sonra karnın eski formuna dönmemesi halinde balığın alınmaması gerekir.
Yumurta: Çatlak ve kirlilik
Yumurtanın doğru muhafaza edilmesi oldukça önemli. Yumurtanın üzerinde çatlak olması ve kirlenmiş olması satın almamanız gerektiğine işaret eden unsurlardandır.
Facebook Yorumları