Bayat gıdalar tehlike saçıyor. Bunun için dikkatli olmak gerekiyor. İşte yiyeceklerin tazeliğini anlamanıza yarayacak püf noktalarını sizler için derledik.

Patates: Solanin zehirleyebilir

Image

Kabuğu yeşillenmeye başlayan patatesleri kesinlikle almamalısınız. Yeşil kabuklu patatesin içerisinde solanin adlı madde üremeye başlar. Yeşil rengin çok koyu olması solanin madde etkisinin daha fazla olduğunu gösterir. Bu tür patateslerin tüketilmesi özellikle zayıf bünyeli kişilerde ölümcül zehirlenmeye yol açabilir. 

Kuru soğan: Kötü koku olmamalıdır

Image

En çok tüketilen gıdalardan birisi de kuru soğandır. Kabuğundan taze olup olmadığı anlaşılmayabilir. Bu nedenle koklamak gerekir. Kötü kokunun olması halinde soğanın alınmaması gerekir. Nemlenen ve filizlenmiş kuru soğanların da tüketilmemesi önemlidir.

Yeşillikler: Yaprakları sarı olmamalıdır

Image

Maydanoz ve dereotu gibi yeşillikler diri bir görünüme sahip olmalıdır. Yapraklarının sararması ve solması halinde bayatlamaya başladıklarını anlayabilirsiniz. Üstelik bu tür yeşilliklerin besin değerleri de oldukça düşmüştür. Dolayısıyla tüketmek sağlıklı bir tercih değildir.

Muz: Kahverengiyse alınmamalıdır

Image

En çok tüketilen meyveler arasında yer alan muzu satın alırken kabuğuna dikkat edilmelidir. Kabuğu koyu kahverengi olan muzların tüketilmesi sağlıklı değildir. Bu tür muzların besin değeri taze muzla aynı olmaz. 

Balık: Parlak olmalıdır

Image

Balıklar çok çabuk bozulan yiyeceklerden. Bu nedenle almadan önce mutlaka kontrol etmelisiniz. Yüzeyinin oldukça gergin ve parlak olması bayat olmadığının en iyi göstergesidir. Bununla beraber karnına bastırılarak da kontrol edilebilir. Bastırıldıktan sonra karnın eski formuna dönmemesi halinde balığın alınmaması gerekir.

Yumurta: Çatlak ve kirlilik

Image

Yumurtanın doğru muhafaza edilmesi oldukça önemli. Yumurtanın üzerinde çatlak olması ve kirlenmiş olması satın almamanız gerektiğine işaret eden unsurlardandır.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları