Kelebek zamanındayız ve onların yaydığı güzellik, saflık, şefkat gibi duygulara onları fark etme mesafesi kadar yakınız. Her yerdeler. Şehirde, bahçede, dağda, su kenarlarında… Bu güzelliğin peşinden gitmek başka güzelliklerle de tanışmak demek. Sizlere Türkiye'de bulunan en güzel kelebekleri derledik.

1) Çoruh Vadisi

Image
Türkiye’nin en zengin kelebek bölgesi. Erzurum-Artvin arasında uzanıyor. Ülkemizde gözlenen kelebek türlerinin yarısından fazlası Çoruh Vadisi’nde yaşıyor. Temmuz sonlarına doğru aynı gün içinde 100’e yakın tür görmek mümkün. Çok gözlü Merhaba (Polyommatus merhaba) ile Teberda Çokgözlüsü (Polyommatus teberdinus) bölgeye özgü endemik türlerden.

2) Cilo Dağları, Hakkâri 

Image
Türkiye’nin 4000 metreyi aşan, ikinci yüksek dağının etekleri kelebek çeşitliliği açısından çok zengin. Temmuz sonu-ağustos ortası gözlem için ideal zaman. Çok gözlü Cilo Mavisi (Polyommatus ciloicus), Çok gözlü Buzul mavi (Polyommatus buzulmavi) ve Hakkâri Çillisi (Polyommatus dezinus) gibi sadece bu bölgeye özgü pek çok kelebek türü bulunuyor.

3) Çatak, Van 

Image
Van Gölü’nün güneyinde yer alan ve son derece zengin bir alan. Temmuz-Ağustos aylarında 100’den fazla kelebek türü uçuyor. Yurtdışından gelen kelebek bilimcilerin uğrak yeri. Bölgenin en meşhur kelebeği sarı-siyah renkleriyle tropik kelebekleri andıran Şehzade (Euapatura mirza) isimli tür.

4- Funda Zıpzıp Perisi 

Image

Küçük ama gösterişli. İstanbul’da yaşam alanları epey daralmış durumda. Doğal ormanlarda, orman açıklıkları ve yol kenarlarında görmek mümkün.

 5-Tavus Kelebeği 

Image

Ülkemizde görülen en renkli kelebeklerden biri. En sevdiği yer İstanbul’un doğal orman yapısının korunabildiği kuzey bölgeleri.

6- Huş Kelebeği 

Image

Grubunda en güzel renge sahip kelebek. Ülke düzeyinde çok nadir bulunuyor. Doğal ormanlarda yaşıyor.

7-  Beyaz Benekli Zıpzıp

Image

 Zıpzıp ailesinin en gösterişli türü. İstanbul’da nesli tehdit altında. Doğal yapısını koruyabilmiş ormanlarda yaşamını sürdürüyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları