Japon araştırmacılar şans eseri erimeyen dondurma yapmanın yolunu buldu. Japonya'da bir grup araştırmacı yaz aylarında pek çok kişiyi mağdur eden eriyen dondurmaya çözüm buldu. işte detaylar.

Bir Japon Biyoterapi Araştırma ve Geliştirme Merkezi, yaz aylarının en çok mağdur bırakan sorunun çözümünü buldular; erimeyen dondurma. İşin komik yanı araştırmacılar, bunu belli bir amaca hizmet etmek için bile yapmadılar.

Kanazawa şehrindeki araştırma merkezinin çalışanları, bir pastaneye giderek çileklerden elde edilen polifenol sıvısıyla bir tatlı yapmasını istediler. Ancak pasta ustası, polifenolün süt kremasını anında katılaştırdığını söyleyerek reddetti. O anda araştırma merkezi çalışanları yeni bir şey keşfettiklerinin farkına vardılar.

Kanazawa Üniversitesi Eczacılar Birliği profesörü Tomihisa Ota, Asahi Shimbun’a verdiği röportajda, ”Polifenol sıvısı, su ve yağın ayrışmasına engel olan bir özelliğe sahiptir. Bu yüzden onu içeren bir kremanın şeklini bozması ve erimesi çok daha uzun zaman alır.” dedi. Muhabir, dondurmanın 28 derece sıcakta 5 dakika durduğunda bile şeklini kaybetmediğini ve hala soğuk olduğunu belirtti. SoraNews tarafından hazırlanan rapora göre ise dondurma üç saat sonra bile şeklini korumayı sürdürüyor. Japonların şans eseri buldukları erimeyen dondurma haricinde 

Edinburgh ve Dundee üniversitelerinin ortak yürüttüğü çalışmalarda artık  dondurmalar uzun süre erimeyecek. Bulunan yeni formül sayesinde dondurmalar daha uzun süre erimeden muhafaza edilebilecek. Çalışmalar ve araştırmalar  sonucunda keşfedilen bir protein sayesinde dondurmalar artık erimeyecek. Araştırma neticesinde soya fasulyesinde doğal olarak bulunan ‘BsIa’ isimli proteinin dondurma içindeki su, yağ ve havayı bir arada tuttuğunu ve dondurmaların daha yavaş erimesine sebep olduğu keşfedildi. Erimeyen dondurmaların 3 yıl ila 5 yıl arasında raflarda yerini alması bekleniyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları