İnsan vücudu da tıpkı bütün bir evren gibi, kendi gizemleri ve kuralları içinde yaşıyor. Coğrafya, tıp gibi bilimsel sağ olsun; bu kuralların bir kısmını biliyoruz. Ama bilmediklerimiz hiç de yabana atılacak cinsten değil! İşte onlardan altı tanesi.

Anatomik Tabla

Image

Başparmağınızı öne doğru biraz uzatınca, resimdeki bölgede gördüğünüz yerde üçgen bir çukur oluşacak. Doktorlar bu üçgene 'anatomik kültablası' dermiş; çünkü çok eski zamanlarda insanlar bu noktayı sigaralarını söndürmek için 'tabla' olarak kullanırlarmış! Bu bölgede nabız zayıf olsa da önkol damarınızın hep attığını hissedersiniz.Çünkü buradaki damar, derinin hemen altında bulunur, dış dünyaya çok çok yakındır.

Bademcik

Image

Birçoğumuz küçükken bademciklerimizi aldırmaktayız. Onları sanki vücudumuzda olmaması gereken, 'gereksiz bir ek parça' olarak düşündük. Ama elbette bu doğru değil. Ağzımıza giren bakteri ve virüslerin daha da aşağı inmemesi için bademcikler bir tür süzgeç görevi görüyor. Ne zaman ki bademcikler şişiyor ve ameliyatla alınıyorlar; vücut diğer başka koruma mekanizmalarını devreye sokuyor. 

İki kaş arasındaki bölge: Glabella

Image

Tıpta adına 'glabella' denilen bu bölge sayesinde vücut refleksleri kolayca test edilebiliyor. Parmak uçlarınızla birkaç kez kaşlarınızın arasına dokunarak vurun. Reflekslerinizin durumu iyiyse gözlerinizde hafif bir tansiyon hissederek göz kapaklarınızı kırpıştırmak isteyeceksiniz.

Dışkulak kıkırdağı (tragus) ve kulak kepçesi çıkıntısı (antitragus)

Image

'Tragus' kelimesi Latince'de 'keçi' anlamına geliyor ve tıp da kulak kenarlarımızdaki bu bölgelere keçilerin adını vermiş :) Tragus denilen bölge arkadan gelen sesleri duymamıza yardımcı alıyor. Sesi alıp büyütüyor, genişletiyor ve kaynağa iletiyor. Antitragus ise aynı işlemi ön taraftan gelen sesler için yapıyor.

Ayak başparmağı

Image

Vücudumuzun en kritik noktalarından biri, ayak başparmağımız. Peki neden diğer parmaklara göre biraz daha garip görünür hep? Dengeyi sağlayabilsin diye... Ayaktayken, başparmağımız sayesinde dengede ve dik durabiliyoruz. Şöyle de düşünebiliriz: İnsanlar ve diğer yaratıklar arasındaki ana farkı, ayak başparmağı yaratıyor!

Dil kıvrımı

Image

İnsan dilinin katlanabilmesi gerçekten çok önemli bir şey. Düşünsenize bir ucu ağıza sabitliyken, diğer ucu son derece esnek hareket edebiliyor. Küçük bebeklerde henüz vücut kontrol sistemi gelişmediği için dillerini yutabiliyorlar.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları