Uykusuzluk, fiziksel ve psikolojik kaynaklı olan birçok nedenden dolayı olabilir. Bu sorunların bilinmesi ve sorunlara yönelik çözümlerin üretilmesi, uykusuzluğun tedavisinde oldukça önemlidir. İşte uykusuz gecelerinizin nedenleri.

Hastalıklar

Image

Birtakım hastalıklar uykusuzluk yaratabilmektedir. Psikolojik hastalıklar veya astım gibi rahatsızlıklar bunlardan ikisidir. Eğer bu tarz rahatsızlıklardan mustaripseniz acilen doktora gitmenizde fayda var.

Hayat tarzı

Image

Hayat tarzı uykusuzluğun önemli sebeplerindendir. Alkol tüketimi, iş hayatı, aşırı kafein tüketimi, gece insanı olmak, sigara içmek, bilgisayar başında çok zaman geçirmek gibi durumlar hayat tarzı kategorisinde yer almaktadır. Bu sebepler uykuya geçişi zorlaştırabilirler. Bu ve bunun gibi farkında olmadığınız durumlar için uykusuz kaldığınız gecelerde uyku günlüğü tutarak sorunların önüne geçebilirsiniz.

Çevresel farklılıklar 

Image

Sürekli seyahat edenler, geç vakitlerde işe gidenler veya çok erken işe gidenler uykusuzluk sorunu çeken kişiler arasındadır. Bu tarz aktiviteler vücut ritmlerini bozmaktadır. Psikolojik nedenler Kronik uykusuzluk nedenlerinin yarısından fazlası psikolojik nedenlidir. Şizofreni, stres, depresyon, bipolar bozukluklar gibi psikiyatrik hastalıklar uykusuzluğa sebebiyet verebilmektedir.

Stresli bir yaşam

Image

Gün içerisinde yaşadığımız, aile hayatı, sağlık, okul veya işe dair yaşadığımız tüm stres türleri ve endişeler, uykuya geçmede büyük engeldir. Bu tarz stres unsurları beyni meşgul edecek ve aktif tutacaktır. Bu da uykuya geçişi zorlaştırır. Uykuya dalmadan önce ağır şeyler yemek rahatsızlık hissi verir; bu da uykuya geçişi büyük ölçüde zorlaştırır.

İlaç kullanımı

Image

Kullandığınız ilaçlar da uykunuzu etkileyebilir. Bu ilaçlar arasında alerji ilaçları, uyarıcılar, kalp ve kan basıncı ilaçları gibi ilaçlar yer alabilmektedir.

Yeme alışkanlıkları

Image

Uykuya dalmadan önce ağır şeyler yemek rahatsızlık hissi verir; bu da uykuya geçişi büyük ölçüde zorlaştırır.

Psikolojik nedenler

Image

Kronik uykusuzluk nedenlerinin yarısından fazlası psikolojik nedenlidir. Şizofreni, stres, depresyon, bipolar bozukluklar gibi psikiyatrik hastalıklar uykusuzluğa sebebiyet verebilmektedir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları