Ses hızındaki yolcu uçakları hâlâ bir tasarı olarak kalsa da kurşun hızındaki trenler dünyanın dört bir yanında kullanılıyor. Avrupa’yı trenle gezmenin uçakla seyahat etmekten daha hızlı ve pratik olduğu bir zamanda yaşıyoruz. Gün geçtikçe hızlanan, dünyanın en hızlı trenlerine göz atın deriz.

1. Şanghay Maglev: 429 km/h

tren1
Dünyanın en hızlı treni, en yeni ya da parlak olanı değil. Hatta en pahalı biletlere sahip olanı da değil. Kişi başı 8 Dolar ödeyerek binebileceğiniz Şanghay Maglev treni, manyetik kaldırma teknolojisini kullanarak Şanghay’daki Pudong Havalimanı’ndan Longyang metro istasyonuna uzanan 30 kilometrelik yolu yalnızca 7 dakikada gidiyor.

2. Harmony CRH380A: 379 km/h

tren2
İkinci sırada yine Şanghay’dan bir tren olan Harmony CRH380A var. Çin Demiryolları’na ait olan Harmony, dünyanın manyetik teknoloji kullanmayan en hızlı treni. Şanghay ve Nanjing arasında 2010’dan beri hizmet veren bu tren şimdi Hangzhou, Wuhan ve Guangzhou gibi noktalara da uğruyor.

3. Trenitalia Frecciarossa 1000: 354 km/h

tren3

Milano, Floransa ve Roma’dan üç saat içinde gidip gelebilen İtalya’nın “kırmızı ok”u Avrupa’nın en hızlı treni. Expo 2015 sırasında görücüye çıkan tren, hızıyla olduğu kadar neredeyse tamamı değiştirilebilen yapısıyla da dikkat çekiyor.

4. Renfe AVE: 349 km/h

tren4

İspanya’nın en hızlı treni Velaro E by Siemens hem ülke içine hem de dışına yolcu taşıyor. Bu hızlı tren ile Barselona’dan Paris’e yalnızca 6 saatte ulaşabilirsiniz. 

5. DeutscheBahn ICE: 329 km/h

tren5

Gümüş ve beyaz rengiyle fütüristik bir tasarıma sahip olan Inter-City Express yani ICE, Almanya’nın pitoresk kırsal bölgelerinden geçerek harika manzaralar sunuyor. Tasarımı yine Siemens’e ait olan Velaro D adındaki bu trenin yakın gelecekte Frankfurt’tan Londra’ya uzanması bekleniyor.

6. Eurostar e320 and TGV: 321 km/h

tren6

TGV ve Eurostrar e320 trenlerinin iş birliğiyle ortaya çıkan euro320, yenilendikten sonra 20 km daha fazla hıza sahip oldu. Brüksel, Paris ve Londra arasını iki saatte tamamlayan tren, yolcularını şehrin merkezine kadar bırakıyor.

7. Hayabusa Shinkansen E5: 321 km/h

tren7

Japonya bu yıl hızlı treninin 52. yılını kutluyor. Tokyo ile Osaka arasında 1964’ten beri hizmet veren Hikari treni, ülkenin en önemli şehrini 4 saatte birbirine bağlıyor. Ülkenin en yeni hızlı trenlerinden biri olan Hayabusa E5 series Shinkansen ise Tokyo ve Shin-Aomori arasında gidiyor. Bu yıl Mart ayında yapılan eklemelerle beraber tren daha düşük bir hızla kuzeye, Hokkaido’ya da uğruyor.

8. Thalys: 299 km/h

tren8

Günde birkaç sefer yaparak Amsterdam, Brüksel, Paris ve Köln’ü birbirine bağlayan Thalys, Avrupa’nın hem eğlence hem de iş için seyahat eden yolcuları için en önemli tren hatlarından biri.

9. Hokuriku Shinkansen E7: 259 km/h

tren9

Hokuriku Shinkansen E7’nin biletleri 2015’in Mart ayında satılmaya başladığında 25 saniyede tükenmişti. Trenin Tokyo’dan “Japonya Alpleri” üzerinden Toyama ve Kanazawa’ya uzanan rotası düşünüldüğünde bu hiç de şaşırtıcı değildi. İkinci Dünya Savaşı’ndan zarar almadan kurtulan, eski samuray mahalleleri, geyşa bölgeleri ve bahçeleriyle Japonya’nın çekim merkezlerinden biri olan Kanazawa’nın ziyaretçileri tren açılmadan önce çoğunlukla yerli turistken, şimdilerde uluslararası bir mertebeye ulaştı.

10. Amtrak Acela Express: 241 km/h

tren10

Amerika’nın hızlı tren yarışına katılması 2000 yılında açılan Amtrak Acela Express ile oldu diyebiliriz. Açıldığı günden beri çok da fazla değişikliğe uğramadan yoluna devam eden tren, yalnızca Wi-Fi gibi temel hizmetler sunuyor. Boston, New York, Philadelphia, Baltimore ve Washington DC olmak üzere ülkenin “kuzey koridoru” arasında rota çizen tren, bazı hız limitlerine de maruz kalıyor. 2020 yılında hayata geçirilmesi planlanan Phane One of the California High-Speed Rail projesinin ise San Franscisco ve Los Angeles’ı bağlayarak süreyi 40 dakikaya düşürmesi bekleniyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları