Büyük bütçelerin konuşulamadığı o dönemlerden günümüze gelen sinemamızda hatırladıkça kahkahalar attıran bazı filmlere bakıyoruz ve anlıyoruz ki bizi bizden başkası anlayamazmış. Sizlere Türk sinema tarihine damga vuran en absürt filmlerinden bazılarını derledik.

1- Turist Ömer Uzay Yolunda 

Image

Türk Sineması’nın kült karakterlerinden Turist Ömer’in yolunun Atılgan gemisine düşmesi ayrı absürt, insanların vücutlarındaki tuzu emerek öldüren uzaylılarla cebelleşmesi ayrı absürt olan film, Hulki Saner’in yönetmenliğinde 1973 yılında çekilmiştir.

2- Arkadaşım Şeytan 

Image

1988 yılında Atıf Yılmaz’ın yönettiği, Mazhan Alanson ve Ali Poyrazoğlu’nun başrollerini oynadığı filmde, istediklerini elde edebilmek için şeytanla anlaşma yapan bir müzisyenin hikayesini izlemekteyiz. 

3- Amerikalı 

Image

Şerif Gören’in 1993 tarihli Türkiye’nin Amerikanlılaşma eleştirisi diyebileceğimiz filminde başrolleri Şener Şen ve Lale Mansur oynuyor. Amerika’da edindiği servet yüzünden memleketine dönünce türlü maceraya kapılan ‘Şerif the Turk’ün absürt hikayesinde dönemin ünlü Hollywood filmlerine bol bol gönderme bulunur.

4- Arabesk 

Image

Büyük usta Ertem Eğilmez’in 1988 yılında çektiği ama sonunu göremeden vefat etiiği son filmi olan Arabesk, başarılı bir absürt komedi örneğidir. Dönemin modası olan ağlak dramlara ve bağlantısız senaryolara göndermelerle dolu olan filmde Müjde Ar, Şener Şen ve Uğur Yücel’i görüyoruz.

5- Dünyayı Kurtaran Adam 

Image

Dünya sinemasının da en absürt filmlerinden sayılan ve birçok ülkedeki festivallerde halen gösterilen 1982 tarihli Çetin İnanç filminde Cüneyt Arkın hem baş roldedir hem de filmin senaryosunu yazmıştır.

6- Kahpe Bizans 

Image

Gani Müjde’nin yönettiği ve 2000 yılında vizyona giren, bol ünlü dolu oyuncu kadrolarının öncülüğünü yapan filmde, Türkler tarafından büyütülen bir Bizans Prens’nin maceralarını izliyoruz. Çekildiği tarih çok uzak olmamasına rağmen günümüzde bu şekilde bir tarihi komedinin yapılamayacak olması daha absürt bir durumdur. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları