Popüler müziğin dünyadaki gelişimine paralel olarak Türkçe sözlerle yeniden düzenlenen dönemin popüler şarkıları sayesinde 70’li yıllara doğru hızlanan Türk pop müziğinin bazı özel anları oldu. Sizlere bu özel anlardan bahsedeceğiz.

1- Tarkan ve Şımarık 

Image

90’lar patlamasının en önemli temsilcilerinden Tarkan, bütün bu popülerliği başka bir safhaya taşıyabilen nadir isimlerden oldu. 1997 yılında yayınlanan sözleri ve müziği Sezen Aksu’ya ait olan parça bir anda dünya çapında yayıldı. Megastar Tarkan'a megastar lakabının verilmesi Şımarık şarkısının İngilizceden başlayarak bir çok dile çevrilmiş olmasından kaynaklanmaktadır. 

2-Erol Büyükburç-Little Lucy

Image

Türkiye’nin ilk ‘kült’ şarkıcısı olarak sayılabilecek olan Büyükburç, 50’li yılların ortalarından itibaren başladığı batı müziği çalışmalarını 1961 yılında çıkardığı Little Lucy plağı ile zirveye taşımıştır. Türkiye için yepyeni bir kapının açılmasını sağlayan bu plak ile çığlık atan geç kız kavramı da ülkemize gelmiştir.

3- Altın Mikrofon Yarışması 

Image

Hürriyet Gazetesi’nin 1965 yılında yapmaya başladığı yarışma sayesinde hayatımıza muhteşem sanatçılar ve müzikler girdi. Yükselen müzikal kalite ile yabancı şarkılara Türkçe söz yazarak plak yapma modası biraz duruldu ve özgün bestelerin ve türkülerin yeniden yorumlanmasıyla ortaya hepimizin halen ezbere bildiği melodiler çıktı.

4-Eurovision Yarışması Çılgınlığı 

Image

1975 yılında başlayan ve hepimizin ekrana kitlenmesine sebep olan bu yarışma, politik görüşlerimizden müzikal zevkimize kadar birçok konuda bizleri etkilemiştir. Ajda Pekkan’dan MFÖ’ye, Kayahan’dan Semiha Yankı’ya kadar birçok sanatçı şansını denedi. Sonuçlar genelde hüsran da olsa bir sonraki yıl yine herkes ekran başında bir umut bekledi.

5- 90’lar Pop Patlaması

Image

80’lerde Eurovision’un da etkisiyle üretim patlamasına giren Pop müziğimiz, 90’ların başında Yonca Evcimik’in ‘Abone’si ve klibiyle başka bir yola girdi. Televizyonların çok kanallı olması ve devlet denetimden uzak kalmaları sayesinde sayısız yetenekli ses albümler yaptı. Bazıları unutuldu ama bazılarını halen duyduğumuz anda eşlik ediyoruz hala. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları