‘’Müzik ruhun gıdasıdır’’ cümlesine ne inanıp inanmamak size kalmış bir şey ama yapılan araştırmalar gösteriyor ki müziğin hakikaten hem beynimiz hem de ruhumuz için vazgeçilmez bir gıdalardan biri olduğu. Komada bulunan hastadan, baş ağrısına kadar birçok şeye gelen müziğin insanlara ne kadar iyi geldiğini okuyunca mutlaka şaşırmadan edemeyeceksiniz. İşte müziğin insan üzerindeki faydaları.

Müzik Beynimizde Biyokimyasal Reaksiyonlar Oluşturmakta

Image

Yapılan araştırmalar, müziğin beyin sinyallerini değiştirdiğini ve vücudumuzun mesajlaşma araçları olan hormonlar, neurotransmitter, cytokineve proteinleri kullandığı tespit edilmiştir. Müzik bu araçları kullanmak sureti ile bağışıklık sistemi, sosyal ilişkiler, stres, zevk ve ödül gibi hayatımızdaki önemli olayların üzerinde etki yaratmaktadır.

Müzik Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

Müzik dinlemek, eğlenmek, gülmek gibi yapılan şeyler stresi engellemeye yardımcı olmakta ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamaktadır. Hastanelerin özellikle cerrahi kısımlarında ve komada bulunan hastaların bulunmakta olduğu özel ünitelerde düzenli olarak müzik yayını yapıldığını bilmeyen yoktur. Eğer tempolu bir müzik dinlerseniz solunumunuz,nabzınız ve tansiyonunuz yükselmeye başlarken, düşük tempolu müzik dinlendiği zaman ise tam tersi bir durum oluşmaktadır.

Müzik Sosyal İlişkileri Düzenliyor

Müzik sosyal etkenleri düzenleyerek sağlığınıza bir iyilik daha yapmış oluyor. Müzik dinlemek ve dans etmek gibi yapılan faaliyetler vücudunuzda bulunan dopamine ve oxcitosin gibi kimyasalların etkin hale gelmesini sağlamaktadır. Duygularınızı, hareketlerinizi, motivasyon ve ödül gibi algıları düzenleyen dopamine beyninizin daha sağlıklı çalışmasına yardımcı olmaktadır. Oxcitosin maddesi de insanlara güven ve insanlarla bağ kurma gibi hislerinizin güçlenmesine yardımcı olur.

Müzik Dinlemek Mutlu Ediyor

Image

Hoşlanmakta olduğunuz bir müziği dinlerken beyniniz o anda endorphin maddesi salgılayarak sizin mutlu olmasını sağlar.

 

 

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları