Dünya genelinde insan ömrü ortalama 71 yaş olarak bilinmekte. Fakat bu yazımızda belirteceğimiz 5 ülkede yaşayan insanlar ortalama ömrün üstüne çıkmaktadır. İşte yaşam ömrünün uzun olduğu o ülkeler.

JAPONYA

Image

Ortalama olarak 83 yıl yaşayan Japonlar, en yüksek yaşam süresine sahip ülkelerden biri. Sık sık ‘ölümsüzler toprağı’ olarak adlandırılan Okinawa, 400’den fazla 100 yaşına gelmiş insan barındırdığından uzun ömür araştırma kurumunun küresel merkezi haline geldi. Adanın yaşlı sakinleri güçlü bir aidiyet duygusuna sahip. Çoğu ziyaretçiye göre Japonlar, Batı kültüründen çok farklı bir yaşam kalitesine sahip. Fakat düşünce tarzlarını anlamak için dil engelini aşmanız gerekiyor. 

İSVİÇRE 

Image

Avrupa’nın en zengin ülkelerinden biri olan İsviçre’de insanlar ortalama 81 yıl yaşıyor. Yüksek kaliteli sağlık hizmetine sahip ülkede bu hizmetlere erişim sayısı oldukça yüksek. Ayrıca güçlü kişisel güvenlik ve refah duygusu uzun yaşamı etkiliyor. Bazı araştırmalar ise peynir ve süt tüketimi fazla olduğundan insanların uzun yaşadığını öngörüyor. Çoğu kişiye göre İsviçre kariyer odaklı bir ülke olarak görülse de, burası dinlendirici kaçışlar için bire bir.

GÜNEY KORE 

Image

Son araştırmalara göre, Güney Kore’de insanlar ortalama 90 yıl yaşıyor. Büyüyen güçlü ekonomisi, sağlık hizmetlerine geniş erişim ve düşük kan basıncıyla Güney Kore, Batı ülkelerinden daha uzun tahmini yaşama ömrüne sahip. Burada yaşayan insanlara göre, toplum, gelenekler ve kültür günlük yaşam kalitesine katkıda bulunuyor.

SİNGAPUR 

Image

‘Mucize’ adı verdikleri sağlık sistemine geniş tabanlı bir erişim olduğundan Singapurlular ortalama olarak 83.1 yıl yaşıyor. Singapur dünyadaki en düşük anne ve bebek ölümü oranına sahip. Bunun yanında kültür ve erişilebilir kentsel çevre de ömrün uzunluğuna fayda sağlıyor. Eğer Singapur’a giderseniz bir sürü insanın kamuya açık parklarda egzersiz yaptığını görürsünüz. 

İSPANYA 

Image

Ortalama 82.8 yıl yaşayan İspanyollar, çok önemli bir uzun yaşama sırrına sahip: Siesta… İspanya’da dükkanlar 02.00 ve 05.00 arasında kapalı olduğundan, tüm çalışanlar siesta yapıyor. Fakat bu aynı zamanda çalışma saatlerinin nasıl ayarlandığıyla ilgili. İspanya şehirlerinde, mağaza ve restoranların çoğu, insanların evlerine yürüme mesafesinde olduğu için İspanyollar daha çok yürümeye eğilim gösteriyor. Özellikle Barselona’da insanlar bir yerden bir yere gitmek için yürümeyi veya bisiklete binmeyi tercih ediyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları