İnsanların yaşadığı ülkelere ve toplumlara göre; aynen konuştukları ana dilleri gibi, beden dilleri ve özellikle de el işaretleri farklılıklar göstermektedir. Farklı ülkelerde el işaretlerinin anlamları o toplumun kültür, gelenek ve göreneklerinden kaynaklanmaktadır. El işaretlerinin dünyanın farklı ülkelerinde ve tarih içerisinde de farklı anlamları olmuştur.

1-okay-tamam

Okay (tamam, anlaştık) işareti. Avustralya, ABD, Britanya ve Kanada’da tatmin olma anlamına geliyor. Brezilya’da aynı işaret, el ters çevrilip (parmaklar aşağıya doğru) yapıldığında, hakaret olarak algılanıyor.

2-boynuz-parmaklar

Boynuz Parmaklar işareti. ABD’de rock müziği simgesi olarak kullanılıyor. İtalya, Brezilya, Kolombiya, Portekiz ve İspanya’da “eşin seni aldatıyor” anlamına geliyor.

3-birlesik-parmaklar

Birleşik Parmaklar işareti. İtalya’da: Bu nedir? Ne istiyorsun?, Kongo’da: ‘Küçük bir miktar’, Türkiye’de: Beğendim, güzellik, iyilik ve Arap ülkelerinden Irak, Lübnan ve Suriye’de: biraz sabır lütfen, sabırlı ol, Mısır’da: 1 dakika, anlamlarında kullanılıyor.

4-basparmak-hareketi

Baş Parmak işareti. ABD, Avustralya, Britanya, Kanada ve Rusya’da onaylama, Latin Amerika, Batı Afrika, İran, Irak ve Afganistan’da “Hadi oradan” anlamına geliyor. Roma İmparatorluğu’nda arenalarda dövüşleri seyreden halkın oylamasıyla gladyatörlerin; ölüm kalım anını belirlemek için kullandığı bu işaret (baş parmak aşağı doğru olursa ölsün, yukarı doğru olursa yaşasın), zaman içerisinde bir beğeni işaretine dönüşmüştür. Özellikle ABD’de önemli bir takdir etme işareti olarak kullanılan bu sembol, havacılık ve denizcilikte de farklı anlamlara gelecek şekilde kullanılır. Dalgıçların da işaret dilleri arasında yer almaktadır.

5-dugumlenen-parmaklar

Düğümlenen Parmaklar işareti. Avustralya, ABD, Britanya, Kanada’da: iyi şanslar,  Vietnam’da ise vajina anlamına geliyor.

6-v-isareti

V Parmak işareti. ABD ile Britanya’da: Barış ve zafer, Avustralya, Britanya, İrlanda, Yeni Zelanda da elin arka kısmının karşıya baktığı durumlarda isyan anlamına geliyor.

7-buraya-gel

Gel Buraya İşareti, Avustralya, ABD, Britanya ve Kanada’da birini çağırmak için kullanılıyor. Filipinler’de başka bir insana yapıldığı zaman büyük hakarettir, çünkü bu işaret sadece köpeklere yapılırmış.

8-nokta-isareti

Nokta işareti. Belçika, Hollanda, Almanya ve Avustralya’da ‘2’ ve Çin’de ‘8’ anlamına geliyor


9-eli-asagi-dogru-sallamak 

İtalya’da iyi olmayan bir şey manasında kullanılıyor. Türkiye’de ise “Bittin sen, bittin” ya da  “Görüşüceğiz seninle” anlamında kullanılıyor. Eli aşağı doğru sallama işareti. Avustralya, ABD, Britanya ve Kanada’da “Git,” Filipinler, Vietnam, Hindistan ve Gana’da “Gel” anlamındadır.

10-cene-silkme

Çene Silkme işareti. Fransa, Belçika, Tunus’ta ilgisizliği belli etmek için ve birine kısaca ‘defol buradan’ demek için, İtalya’da ‘Umurumda değil’ anlamında kullanılıyor.


11-yumruk

Yumruk işareti. Avustralya, ABD, Britanya, Kanada, Meksika, Güney Amerika’da (facano denilmekte) ‘cimri’ manasına ve Avustralya ile Almanya’da ‘beynin bileğinde duruyor’ anlamına geliyor.


12-alinda-yumruk

Alında Yumruk işareti. Brezilya’da aptallık manasında kullanılıyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları