Hepimiz Kolezyum, Çin Seddi ya da Tac Mahal gibi ünlü yapıları biliyoruz. Fakat aslında dünyanın farklı yerlerinde muhteşem güzellikte başka harikalar da var. Üstelik eminiz ki bu eski yapılardan bazılarını en hevesli gezginler bile duymamıştır. İşte dünyanın bilinmeyen 7 harikasını sizlerle paylaşıyoruz.

1. Mali’deki Büyük Cenne Camii

UNESCO Dünya Mirasları listesine alınan Büyük Cenne Camii, dünyanın en büyük kerpiç yapısı olma özelliği ile listenin önemli yapılarından biri. Her sene kuraklıkla çatlayan duvarlarının sıvandığı, bir ilkbahar festivaline de ev sahipliği yapan bu devasa cami, 1907 yılından bu yana ayakta.

 2. Romanya’daki Parlamento Sarayı

Yapımı 1989 yılında tamamlanan bina, Romanya’nın Bükreş kentinde yer alıyor. Dünyanın en büyük ve en pahalı yönetim binası olarak tanınıyor. 330 bin metrekarelik bir alana kurulu, 12 katlı ve 3.100 odalı bu binanın yapımı için 3 milyar Euro’dan fazla para harcanmış. Dünya harikaları listesine girmeyi fazlasıyla hakkediyor.

 3. Pakistan’daki Derawar Kalesi

Çölün ortasında inşa edilen ve 40 görkemli burçtan, kare şeklinde oluşturulan bu ihtişamlı kale, Pakistan’da zor ulaşılabilir bir bölgeye kurulmuş durumda. Dolayısıyla bu göz alıcı yapının Pakistan halkı tarafından dahi pek bilinmediği düşünülüyor.

 4. Hindistan’daki Chand Baori

Chand Baori, 9. yüzyılda Nikumbha Hanedanı kralı Chanda tarafından yaptırılmış olan bir su kuyusu. 13 katmanlı 3.500 basamaktan oluşan simetrik merdivenleri ile tanınan kuyunun derinliği, yaklaşık olarak 10 katlı bir bina yüksekliğinde. Chand Baori, Hindistan’da Tac Mahal’dan sonra en çok tanınan yapı.

5. Bosna-Hersek’teki Mostar Köprüsü

Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından inşa edilen köprü, İslam mimarisinin önemli örneklerinden biri olarak tanınır. 1566 yılında, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan köprünün, 90’lardaki savaş döneminde tahrip edilmiş olduğu ve yakın zamanda yenilenerek kullanıma açıldığı biliniyor.

 6. Hindistan’daki Büyük Hint Seddi

Çinlilerin Çin Seddi varsa, Hintlilerin de Hint Seddi var. Ancak Çin Seddi kadar tanınmıyor. 36 km. uzunluğu ve bazı yerlerde 4,5 metreye ulaşan genişliği ile Hindistan’ın Racasthan eyaletinde yer alan Hint Seddi, içerisindeki 360 tapınağın da koruyucusu.

 7. İran’daki Şeyh Lütfullah Camii

Safevi Dönemi’nde Şah Abbas yönetiminde yapılan Şeyh Lütfullah Camii’de, şahın haremindeki kadınların ibadet yaptığı biliniyor. Bu ünlü yapıyı benzerlerinden ayıran en önemli unsur ise minaresinin ve avlusunun bulunmaması. İran’ın İsfahan kentinde konumlanan cami, 1619 yılından bu yana ayakta duruyor.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları