O veya bu sebepten ötürü birtakım söylemlerde bulunup birtakım ülkeleri kızdıran ünlülerin sayısı hiç de az değil. Eleştiriyi kabullenemeyen hükumetlerin en ufak bir tahammülü bulunmadan yapıştırdığı yasakla, nefret söylemi olan ünlülere topraklarını açmayan ülkelerin kararı birbirinden farkılıklar gösterse de, dilediğini banlamak ülkeler için hiç de zor değil.

 Richard Gere – Çin

richard-gere-free-tibet-anti-china-protests

Ünlü oyuncu, Çin’li lider Deng Xiaoping’e karşı yaptığı konuşmada “askerlerini alıp Çinlileri Tibet’ten çekip, Tibet’lilerin özgür ve bağımsız olarak yaşamasına izin vermelerini” istedi. 1993 Akademi Ödülleri töreninde Tibet üzerinden Çin hükumetine yaptığı eleştiri, onu Çin’e girmekten kalıcı olarak men etti. Bu kriz durumundan sonra ünlü oyuncu Çin tarafından finanse edilen hiçbir Hollywood yapımı filmde yer almayacağını duyurdu.

2. Miley Cyrus – Dominik Cumhuriyeti

Miley-cyrus-dominic

Şarkıcı birkaç yıl önce Dominik Cumhuriyeti’nde çektirdiği bir fotoğrafta gözlerini çekik yapınca başı belaya girdi. Dominik Cumhuriyeti 2014 yılında çekilen fotoğraftan sonra şarkıcının ülkeye girişi yasaklandı. Hükümete göre Cyrus’un davranışı Dominik yasalarına göre gelenek ve ahlak kurallarına karşıt bir anlam oluşturuyor.

3. Brad Pitt – Çin

Emerald City - Season 1

Süperstar statüsüyle Pitt’in istediği her ülkeye gidebileceğini düşünebilirsiniz, fakat başarılı yıldız da Gere gibi Çin’den men edilen isimler arasında. Pitt’in yasaklanma gerekçesi Çin’in komünist subaylarını olumsuz ve çarptırarak canlandırmış olması ve Tibet’in bağımsızlığını savunması.

4. Paris Hilton – Japonya

paris-hilton-japan

Hilton otellerinin varisi Paris Hilton kendisine yöneltilen uyuşturu kullanma suçu sebebiyle Japon Hükumetinin radarına takıldı.

5. Martin Scorsese – Çin

Emerald City - Season 1

Tıpkı Richard Gere gibi tanınmış yönetmen Martin Scorsese’nin de Çin’e ayak basmasına izin verilmiyor. Bunun sebebi 14. Dalay Lama hakkında yapmış olduğu açıklamaların Çinli yetkilileri kızdırması. Başta Çin’li yetkililerin Çin’deki pazarına ambargo koyacağını açıklasa da kararını sonradan Scorsese’nin ülkeye giriş iznini engellemesi olarak değiştirdi.

6. The Beatles – Filipinler

the-beatles-philippines

1966 yılında Filipinler’i ziyaret eden efsanevi The Beatles dörtlüsü, devlet başkanından ziyaret için davet aldı. Ancak ipler tam da bu noktada koptu. Grup üyeleri daveti kibarca reddettikten sonra The Beatles için Filipinler’de zor günler yaşanmaya başlandı. Başkan ve bütün halk bunu bir hakaret olarak algıladı ve gruba ölüm tehditleri dahi gelmeye başladı. Gizli bir şekilde ülkeden kaçan The Beatles üyelerinin ülkeye girişi yasaklandı.

7. Selena Gomez – Rusya

Selena Gomez Perform In Milan

Aşırı Amerikancı tutumunu kapsayan siyasi görüşü ve eşcinseller hakkında yaptığı açıklamalardan ötürü Rusya Selena Gomez’in yalnızca rüyasında gidebileceği bir ülke.

8. Jon Bon Jovi – Çin

Emerald City - Season 1

İngiltere’nin köklü ajanslarından The Guardian’ın haberine göre, Jon Bon Jovi grubuyla Tayland’da performans gerçekleştirirken sahnede Dalai Lama’nın bir görüntüsünü arka planda kullandığı gerekçesiyle Çin’de yasaklı ünlüler kervanına katıldı. Olay ayrıca grubun Şangay’da vereceği konserinin iptali ile sonuçlandı.

9. Alec Baldwin – Filipinler

Emerald City - Season 1

Yaptığı şaka ve tiye almalarla sık sık eleştirilerin hedefi haline gelen oyuncu Alec Baldwin’in 2009’da yaptığı son şakası Filipin Hükumeti’ni güldürmedi. 2009 yılında Filipinler’deki seks ticareti üzerine amaçsız bir şakadan sonra Filipinler ünlü oyuncuyu kara listeye aldı ve uzun bir müddet de orada yer alacağa benziyor.

10. Sasha Baron Cohen – Tacikistan – Kazakistan

Sasha-Baron-Cohen

Sıkı bir eleştirel tavrı olan komedi filmi The Dictator Tacikistan ve Kazakistan’da yasaklandı, Cohen de bu yasaktan nasibini aldı.

11. Mike Tyson – Yeni Zelanda

Emerald City - Season 1

Eski boksör 1992 yılında tecavüz suçundan mahkumiyet giymesi nedeniyle aynı yıl bir çocuk hayır kurumu için çıkmış olduğu gezide Avustralya’dan vize alsa da, Yeni Zelanda Hükumetinin radarına takıldı.

12. Robert Downery Jr. – Japonya

File photo of cast member Robert Downey Jr. posing at the premiere of "Iron Man 3" in Hollywood

Aktör, Iron Man filminin galasına katılmaya çalıştığında Japonya’da hoş karşılanmadığını öğrendi. Japon yetkili, önceki ikametinden bahsetmediği bahanesiyle ünlü aktörü hava alanında altı saat süreli gözaltına aldı. Bir daha ülkeye dönmeyeceği gerekçesiyle prömiyere katılmasına izin verildi ve girişi yasaklandı.

13. Elton John – Mısır

Emerald City - Season 1

Mısır’da özel bir konser vermek isteyen Elton John’a eşcinsel olduğu gerekçesiyle ülkeye giriş yasağı geldi. Mısır hükumeti son derece ayrımcı kararından ötürü dünyanın dört bir yanından tepkileri üzerine çekti. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları