Atamızın "Yurtta Barış, Dünyada Barış" sözü sadece ülkemizde değil dünyanın dört bir tarafında yer alıyor. Onu bir kez daha saygıyla anıyoruz ve bir kez daha dünya çapında onun kadar saygı duyulan bir lider olmanın kolay olmadığını anlamış oluyoruz. Atatürk'ün isminin verildiği yerlerin sadece bu kadarıyla sınırlı olmadığını da belirtmekte fayda var.

Place Ataturk - Vise, Belçika

Place Ataturk - Vise, Belçika

Belçika'nın Vise kentine bağlı Cheratte kasabasında bulunan bu yere verilen isim, belediye başkanı Marcel Neven`in girişimi ile 2003`te verilmiş. İlk önce "Place Attatürk" olarak yanlış yazılmışken kısa süre sonra doğrusuyla değiştirilmiş.

Atatürk Statue(heykel) - Mexico City, Meksika

Image

Başkent Mexico City'de bulunan saat kulesi Meksika'nın bağımsızlığının 100. yıl dönümünde Türk vatandaşları tarafından hediye edilmiş. 1910 yılında yaptırılmış ve "Osmanlı Saati" olarak biliniyor. Daha sonra yapılan Atatürk Anıtı ise Le Reforma caddesinde bulunuyor.

Ataturk Heykeli - Be`er Sheva, İsrail

Ataturk Heykeli - Be`er Sheva, İsrail

Sderot David Tuviyahu ile Ali Daivis caddelerinin kesiştiği yerde Be'er Sheva'da bulunan heykelin levhasında "Yurtta barış, dünyada barış. Mustafa Kemal Atatürk 1881-1938 Türkiye Cumhuriyet'inin kurucusu" yazısı bulunmaktadır.

Atatürk Anıtı - Amsterdam, Hollanda

Atatürk Anıtı - Amsterdam, Hollanda

Anıtta Hollandaca ve Türkçe olarak "Yurtta Sulh, Dünyada Sulh" yazılı.

Atatürk Anıtı - Wellington, Yeni Zellanda

Atatürk Anıtı - Wellington, Yeni Zellanda

Atatürk Anıtı başkent Wellington'ın Tarakina koyunda. Cook Boğazı'na bakan anıtın orada olma sebebiyse boğazın Gelibolu Yarımadası'na benzemesiymiş.

Caracas, Venezuela

Caracas, Venezuela

Venezuela'nın başkenti Caracas'ta bulunan bir parktaki heykelin altında ''Modern Türk Devletinin kurucusu Kemal Atatürk'' yazısı bulunmaktadır.

Havana, Küba

Havana, Küba

Küba'da Atatürk'ten başka hiçbir yabancı devlet adamının heykeli bulunmamaktadır. İlk Atatürk Heykelinin altında Türkçe ve İspanyolca olarak ''Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu - Yurtta Barış, Dünyada Barış '' yazıyor. 2011 yılında Küba devlet yetkililerinin isteği üzerine heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan yeni Atatürk heykeli de başkenti Havana'nın gözde mekânlarından olan, Puerto Caddesi'ndeki bir parka konuldu.

 Statue of Mustafa Kemal Atatürk - Kuşimoto, Japonya

Statue of Mustafa Kemal Atatürk - Kuşimoto, Japonya

Ertuğrul Fırkateyni Kuşimoto açıklarında 18 Eylül 1890'da tayfun sebebiyle kayalıklara çarparak batmıştı. 655 mürettabatın 589'u hayatını kaybetmişti. Ölenlerin anısına 1891'de bu kasabada bir anıt yapılmıştır ve her yıl düzenli olarak bu anıt önünde anma törenleri yapılmaktadır. Kuşimoto kasabası Mersin ve Yakakent ile kardeş şehirdir. Kuşimoto'da 1974 yılında inşa edilen "Türk Müzesi"nde Ertuğrul Fırkateyni'nin maketi, gemideki asker ve komutanların fotoğrafları bulunmaktadır. 2010 yılında 7.5 metre civarındaki bronza Atatürk Heykeli yine Kuşimoto'ya dikilmiştir.

İzmir Buca Atatürk Rölyefi

İzmir Buca Atatürk Rölyefi

42 metrelik boyuyla Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 10'uncu büyük rölyef projesi 3 yılda tamamlandı ve 2009 yılında açıldı.




















Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları