Nerede başı sıkıntıya girmiş birini görsek, bazen bilinçli bazen de doğrulardan çok uzak bir şekilde yardıma koşarız. Yardımseverlik çok güzel ama doğru yapılmayan acil müdahalelerin daha fazla sıkıntıya yol açtığı bir gerçek. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına doğru bildiğimiz ama feci şekilde yanlış olan bazı bilgileri hatırlatalım istedik.

Epilepsi nöbeti geçiren birine soğan koklatmak

Image

Nöbet geçiren bir epilepsi hastası gördüğünüzde etrafında kendine zarar verebileceği cisimleri uzaklaştırarak beklemeniz en doğru hareket. Genellikle bir dakika içinde sona eren epilepsi nöbetleri sırasında hastaya koklatılan soğan ya da kolonya gibi keskin kokuların nefes almasını zorlaştırabileceğini unutmayınız. 

Nefes borusu tıkanan birinin sırtına vurmak

Image

Nefes almakta zorlanan veya tıkanıklık yaşayan birine yapılması gereken öksürmesini hatırlatmak ve hatta bu konuda ısrar etmek olabilir. En zararlısı ne biliyor musunuz? Küt küt sırtına vurmak ve tıkanıklığın geçmesini beklemek.

Her boğulan kişiye kalp masajı yapmak

Image

Yaz aylarında en sık karşılaşılan acil durumlardan biri de denizde boğulma olaylarıdır. Bu durumlarda solunum yollarına su kaçmasıyla birlikte vücut solunum yolunu kapatır. İlk önce nabız ve solunum dinlenmelidir. Eğer gerekirse kalp masajı uygulanmalıdır. 

Zehirlenen kişiyi kusturmaya çalışmak

Image

Zehirlenmeler sonrası hastanın kusturulmaya çalıştırmak ona daha fazla zarar verebilir. Özellikle yakıcı madde zehirlenmelerinde kesinlikle kusturmamak gereklidir. Sindirim yolu zehirlenmelerinde ağzın suyla çalkalanması doğrudur.

Bayılan kişiye tokat atmak

Image

Bayılmanın birçok nedeni olabilir. Ani kan basıncı düşüşleri, aşırı sevinç veya üzüntü ve havasızlık gibi nedenlerden dolayı bilinç kaybı yaşarız. Bu durumlarda kendinden geçen kişilerin ilk önce nabzı ve solunumu kontrol edilmelidir. Sakin kalmak ve onu da rahatlatmak en doğrusu olmakta. 

Burun kanaması olan birini sırt üstü yatırmak

Image

İlk yardım hatalarının kralı kim derseniz işte burada duruyor. Burnu kanayan birini yardım amaçlı sırt üstü yatırmak ya da ayaklarını yükseğe kaldırmak çok yaygın uygulanan bir hatadır. Burnu kanayan kişiyi başı hafif öne eğik olacak şekilde oturtun ve burun kanatlarına 10 dakika kadar baskı uygulamak en doğru harekettir. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları