Timüs bezi bağışıklık sistemine yardımcı bir organdır. Ergenlik dönemine kadar aktif olarak çalışan timüs bezi ergenliğe girişle beraber küçülür ve yerini yağ ve bağ dokuya bırakır.

Timüs,yerleşim olarak iki akciğer arasındaki boşlukta bulunur. Önde sternum, arkadakalp ve aortun yükselen kısmı bulunur. Timüs’ün bu komşuluğu fazla sürmez veergenlikten sonra komşuluk artık timüsün varisi ile yapılır. 

Image

Timüs bezi aktif olduğu dönemde folikul stimüle hormonun ve luteinize hormonun üretimine engel olur. Folikül stimüle hormon isimden de anlaşıldığı gibi kadın üreme organında ileri ki dönemde gelişecek olan yumurtanın öncüsü olan folikullerin gelişmesini uyarır. Luteinize hormon da folküllerin çatlamasını sağlayarak yumurta ayıbı gerçekleştiren hormon grubuna girer.

Image

Ergenliğe geçişle beraber artık küçülmeye ve bağ dokuya dönüşmeye başlayan timüs beziyerini yağ dokuya bıraktığı için artık üremeyi sağlayan hormonları baskılayamaz ve üreme kadınlarda görülmeye başlar. Yani kadında menstirasyonun görülmeye başlaması ile beraber her ay sağlıklı yumurta hücresini oluşturmak üzere foliküller oluşmaya başlar ve yumurtlama gerçekleşir. İste bu nedenle aslında halk arasında da ergenliğe geçişle kazanıldığı bilinen üreme olayının gerçekleşmesi bu olaya bağlı olmaktadır. Tamamen adet görülmesine bağlı olmanın yanında aynı zamanda da timüs bezinin küçülmesine bağlıdır. 

Image


İşte bu nedenledir ki timüs bezi aktifken yumurtlama olayı gerçekleşmediğinden kadın üreyemez ve doğurganlık kazanamaz.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları