İnsanların üremeleri erkek ve kadın üreme hücrelerinin bir araya gelmesinden oluşur. Bu manada erkek ve kadın üreme hücreleri değişmez bir kromozom örtüsünün sürekliliğini sağlamak adına önce cinsiyet kromozomları yarıya bölünür, sonra ise bir araya gelip birleşir. Cinsiyeti belirleyen kromozomlar XX kromozomları ve XY kromozomlarıdır.

Her üremede önce bu gonozomlar kendi aralarında bölünür ve ondan sonra erkek ve kadın kromozomlarının bir araya gelip birleşmeleri ile üreme gerçekleşir.

                                              Image

Süper dişi sendromuna sahip bireylerde oluşan bireyin XXX kromozomuna sahip olduğu görülmektedir. Bu durum ise bu bireyi oluşturan anne ya da babanın cinsiyet kromozomların bölünmeyi unutması ve bu şekilde üreme hücresi oluşturmasından gelir.  Sonuçta annesinden XX kromozomu gelen ve babasından da X kromozomu alan bireyler bu kromozomların birleşmesiyle süper dişi özelliği ile dünyaya geliyor.

            Image

Süper erkeklerin özellikleri ise üreme hücresinin oluşması sırasında Y kromozomun ayrılmaması nedeniyle YY kromozmu şeklinde üreme hücresinin ortaya çıkması ve kadın üreme hücresi olan X kromozomlu hücreyi döllemesi sonucu oluşur. ve ortaya çıkan birey XYY kromozomuna sahip olur.

                                          Image

Süper dişi ya da süper erkek olan bireyler, normal görünümdedir.Öğrenme kabiliyetleri geç olabilir ve konuşmaları geç başlayabilir. Bu bireylerin zekâ seviyelerinin düşük olduğu bilinmektedir ve sinir hastalığı bulguları bu bireylerde daha çok oranlarda görülmektedir.

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları