Dudak okuma ve sesli olarak şifre söyleme bir araya geldiklerinde yüksek düzeyde güvenlik sağlayan biyometrik çözüm sunmaktadır. Gündelik hayatımızda çeşitli cihazlara birçok şifre girmekteyiz. ATM, akıllı telefonlar, bilgisayarlar gibi. Bütün bu cihazların güvenliği bizim kişisel güvenliğimiz anlamına gelmektedir.

Girmekte olduğumuz bu şifreler güvenlik açısından artık yetersiz kalmakta. Yeni teknoloji sayesinde göz taraması ya da parmak izi tanıma gibi ileri teknolojiler kullanmaya başladık. Bu teknolojilere ek olarak şimdi de dudak okumak yöntemi geliyor.

Image

Hong Kong Baptist Üniversitesi'nde geliştirilen yöntem sayesinde akıllı telefonların ya da bilgisayarların kamerasına şifreyi söylemek yolu ile çalışmaktadır. Bilgisayarda bulunan dudak okuma yazılımı, daha öncesinde kişi tarafından kaydedilen şifreyi dudak hareketleriniz ile eşleştirerek cihazın açılması gerçekleşiyor. Her kişinin dudak hareketleri farklı olmasından dolayı çok hassas bir yazılım kullanılmaktadır. Bu sayede sizden başka bir kişi şifreyi söylese bile cihazın açılma imkanı bulunmamaktadır. Sesli ses şifre yöntemi istenildiğinde, cihazda bulunan mikrofon ile kelime dinleme sureti ile bu sürece ses tanıma sokulmakta ve güvenlik iki kat daha artmaktadır.

Image

Bu yeni teknolojinin ilk aşamada ATM’lerde kullanılması planlanmaktadır. Dudak okuma teknolojisinin patenti ilk olarak iki sene önce alınmış ve yapılan çalışmaların sonuna gelinmiştir. Kısaca bu yeni dudak okuma teknolojisi ile şifre söyleme yöntemini yakın zamanda görmeye başlayabiliriz.

Image

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları