Hayatımıza iki ya da üç yıl içerisinde optik gözlüklerin yerini, yakına bakıldığı yere otomatik bir şekilde odaklanacak akıllı gözlükler alabilir

Göz bozukluğuna sahip olanlar için önemli derecede ses getirecek bir teknoloji hayatımıza girmek üzere. Utah Üniversitesinden Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği bölümünde görevli olan Prof. Carlos Mastrangelo,gözleri bozulduğu zaman bir optik gözlük almak yerine bir akıllı gözlük geliştirdi.  

Image

The Verge’e açıklamalarda bulunan Mastrangelo, günlük yaşantıda gözlük takmanın özellikle de araç kullanırken kendisi için sorun teşkil ettiğini söyledi. Kullanmakta olan kişinin bakmış olduğu yerin yakınlığına ve uzaklığına göre otomatik olarak odaklanabilen akıllı gözlükler,özellikle yakını görme konusunda sorun yaşayanlar açısından oldukça kullanışlı olacak, çünkü bu akıllı gözlükleri devamlı takıp çıkartmak gibi bir durum oluşmayacak. Akıllı gözlüğün nasıl çalıştığına göz atarsak, bu yeni gözlüğün köprü kısmında bir uzaklık sensörü yer almaktadır. Bu sensör sayesinde gözlük ile nesne arasında bulunan mesafeyi kızılötesi ışık yardımı ile hesaplayabilmektedir. Akabinde ise sensörler, aktüatörlere sıvı şeklinde olan lenslere nasıl yeniden biçim almasını gerektiğini bildirmektedir. Akıllı gözlüğün odağını değiştirmesi sadece 14 sn gibi kısa bir zamanda olmaktadır. Çerçevelerde bulunan şarj edilebilir piller tek bir şarj ile 24 saatten fazla kullanım sağlamaktadır.

Akıllı gözlüklerin iki ya da üç sene içerisinde 500 ila 1000 dolar aralığında bir fiyatla hayatımıza gireceği tahmin edilmektedir.  

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları