Oblomov, bilinç altının tembellik halinde bulunması yani atalet durumunda bulunması haline denmektedir. Genel anlamda bir uyuşukluk olmamakla birlikte, aslında zihninizin uyanık olması, etrafınızdakilerin farkında olma ve bir adım ileriyi görebilme halidir diyebiliriz. Fakat bu farkındalık durumu aslında farkında olduğunuz durumlara karşı isteksiz olma. Bir işi yapacakken içinizden yapma isteğinin gelmemesi de denilebilir.

Oblomov olanlar çevresinde olup bitenlere karşı duyarsızdır ve tam bir miskinlik içerisinde bulunmaktadırlar. Ayrıca bu duyarsızlıkları bulundukları konum itibariyle ya da içinde bulundukları ahlaki gelişimden de kaynaklanmaktadır. Oblomov olmanın bir diğer özelliğiyse tembel tembel oturmaya alışmış olmalarıdır ve dolayısıyla yapıp yapmayacakları konusunda bir belirsizlik içinde bulunmaktadırlar. Yapmayı düşündükleri genel olarak düşünce olarak kalmaktadır sadece. Yapılması gereken bir iş olduğunda kendileri yapmak şöyle dursun başka biri yapsa hazır bir şekilde önlerine gelse daha memnun olurlar.

Image   Image

Oblomov olmanın getirdiği başka özellikse olayları yüzeysel yaşarlar kişiliklerinde kök salmış özellik bulunmamaktadır. Gerçekleştirdikleri hiç bir eylemi isteyerek gerçekleştirmezler. Yaptıkları her eylem son derece isteklerinin dışında gelişmektedir. Oblomov olmanın üst mertebesine ulaşmış olan kişilerse çalışmayı zorunluluk olarak görmektedirler. Yani bu kişilere göre bir kişi severek işini yapamaz, zorunlu olarak yaptığını düşünürler.Bunlara toplumsal düzen ile ilgili fikirleri sorulduğunda ya da bu sorunu nasıl düzeltirsiniz? Sorusu yöneltildiğinde herhangi bir cevabı ya da fikri bulunmamaktadır.

               

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları