İnsan kalbi yani sıcakkanlı canlılarda kalp, dört odacıklardır. Odacıklarının ikisi kulakçık ikisi ise karıncık şeklindedir. Kalbinizin solundan vücuda temiz kan gider, sağından ise kirli kan akciğerlere gider hayat boyu kanın bu yolculuğunu sürdüren sistem kalbin sürekli olarak sistemli olarak kasılıp gevşemesinden kaynaklanır.

Kalbin çalışması bir çeşit pompalama sistemidir. Kalbin üst kısmı kasıldığında alt kısımdaki karıncıklar gevşer ve kanla dolar. Karıncıklar da kasıldığında bu sefer kalbin üst kısmı yani kulakçıklar kanla gevşer ve içerisi kanla dolar. Ve karıncıkların kasılmasıyla beraber kan vücuda ve akciğerlere gönderilir.

Image

İşte kalp bu uyumlu çalışma sistemini sağlayan bir elektriksel devreye sahiptir.Elektrik devresinin elemanları ise sinoatrial düğüm atrioventrikülertür düğümatrioventriküler demet ve purkinje telleridir. Kalp görevine başladığı andasinoatrial düğümden elektrik impulsu ürer ve elektrik atrioventriküler düğüme geçer, oradan da kalbin sonraki durağı atrioventriküler demetlere geçer vetelciklere yayılması ile beraber kalbin her yerine yayılır ve kalp aynı tempodasürekli çalışmaya yaşam boyu devam eder. Kalp üzerindeki elektrik akımı mili volt düzeyindedir. Kalp ve damar hastalıklarını teşhis etmek için kullanılan EKG de bu nedenle çekilir. 

Image


Kalbin ana şarterinde sorun olduğu durumlarda kalp yeterli çalışamaz ise kalp pili takılır ve bu döngü desteklenerek kalp damar yoluna ait sorunlar ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Image

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları