Aşağılık kompleksi olarak tanımlananduygu, kişi için gerçek yada gerçek olmayan olaylara uyan veya uymayan sebeplerile benliğini yetersiz ve kendini küçük görme hissiyatından kaynaklanan birrahatsızlıktır.

Aşağılık duygusu ile umutsuzluk kardeş duygulardır. Dışçevrenin etkisi ve yaşanan olumsuz olaylar sonucunda ortaya çıkar. Aşağılıkduygusunun kökeninde öz güven eksikliği yatar. Kişi kendini yalnız ve mutsuzhisseder.

Öz Güven Sorunun Kökeni                                                                                                                      
Rahat,huzurlu ve başarılı hisseden kişiliklerde öz güveni sağlam, sağlıklı bireylerkarşımıza çıkmaktadır. Öz güvenzayıflığı çocukluk çağında ebebeyinlerin çocuklarını yargılayıcı vesuçlayıcı tutumları sonucu oluşmaktadır. En sık karşılaşılan durum kardeşlerarasında kıyaslamalar, çocuk için öz güveni yitirici bir durum oluşturmaktadır.     
                                                                                             
Çocuklarınızı Şımartmadan Övmelisiniz                                                                                                        
Altındasağlam övgüler ile çocukların başarılarını kutlamalısınız. Örneğin, ödev veyasınav sonucunda başarılı olan çocuğunuz için "emeğinin karşılığınıbaşarılı bir şekilde aldın, çok başarılısın. Çok iyi bir çocuksun ve seniseviyorum, çok değerlisin" gibi sözler ile tebrik edebilirsiniz.                                                                                                                                                                  
Öz Güven Depolayan Tedavi Yöntemleri                                                                                      
Kendinideğersiz gören kişi için en önemli konu farkındalık olmaktadır. Kişi öz güven sorunu içinde farkına varıp,tedavisi için doktordan yardım istemelidir. Psikiyatri rahatsızlıklar vesorunlar için kişilik değerlendirmesi yapılıp, rahatsızlık boyutlarıdeğerlendirilmektedir. Kişi ile doktorun izleyeceği rota ve yol belirlenirkendüzenli bir uygulama ve takip bu süreçte önemli adımlar olacaktır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları