Hepimiz ilkokulda beş duyu organımız olduğu bunların görme, işitme, dokunma, tat alma, koklama duyularıdır. Son bilimsel çalışmalara göre bilim adamları insanların bu 5 temel duyusuna ek olarak 16 farklı duyunun olduğunu öne sürmekteler. Bunlara şöyle bir göz atmaya ne dersiniz;

1.      Denge ve ivme hissi

2.      Sıcaklık hissi

3.      Kinestetik his: Kinestetik hissi sayesinde tüm vücut parçalarımızın nerede olduğunu biliriz. Örneğin gözümüz kapalı olduğu sırada bile diz kapağımızı gösterebiliyoruzdur. Dizimizi gösterebilmemiz alışkanlıktan dolayı değil, diz kapağımızı yerinde hissetmemizden dolayı mümkündür.

4.       Acı hissi

5.      Zaman duyusu: Diğer hislerin aksine hiçbir organa veya özelliğe bağlı olmayan bu his, tamamen insanın psikolojik algısıyla birlikte oluşur. Bazı günlerde bizi uyandırması için kurduğumuz alarmdan önce uyanırız veya otobüste uyuya kaldığımız sırada tam istediğimiz durakta kalkmayı başarırız. Bu gibi olayların hepsi, zamanı hissetmemizi sağlayan bu hissayesinde gerçekleşir. 

6.      Damar genişliği hissi

7.      Tuvalet ihtiyacı hissi

8.      Öğürme hissi

9.      Yutkunma hissi 

10.  Kan basıncı hissi

11.  Gaz yoğunluğu hissi

12.  Susama hissi

13.  Mide bulantısı ve kusma hissi

14.  Boğulma hissi

15.  Solunum hızı hissi

16.  Açlık hissi

      Her ne kadarbazı bilimsel uzmanlar tarafından kabul edilmese de toplam 21 duyu organımızınasıl ortak yönü duyu reseptörleridir.  Bureseptörle sadece 5 duyu organımız değil diğer 16 duyumuzun da temelidir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları