Baharın geldiğini hoş kokusu ile bildiren gül, insan sağlığı açısından bir sürü faydası olduğu bilinen bir bitkidir. Gül ürünleri günümüzde sıklıkla tüketilirken çoğu kişi hoş koku vermesi dışında gülün faydalarını bilmemektedir.

Gülün reçel olarak tüketilmesinin mideyi rahatlattığı ifade edilirken tonik olarak kullanılmasının cildi rahatlatıcı, kişiyi sakinleştirici etkisi olduğu ifade edilmektedir. Gül şurubunun çeşitli tatlılarda kullanıldığı bilinmekte, bunun dışında gülden gül suyu, lokum, sabun, gül yağı gibi pek çok ürün yapılmaktadır. Kozmetiğin de vazgeçilmezi haline gelen gül, hoş kokusu nedeniyle çoğu kişi tarafından sevilmektedir. Ayrıca gülün kişinin vücut kokusunu değiştirdiği de belirtilmektedir.

Image    Image

Bitkinin birçok faydası bulunduğu bilinmekte iken bunlardan bazıları ishali kesmesi,grip ya da soğuk algınlığı nedeniyle oluşan boğaz ağrılarına iyi gelmesi, gözde oluşan kanlanmaları gidermesi, göz nezlesini giderici olmasıdır. Çeşitli faydaları bulunan bu bitkinin alerjisi olan kişiler tarafından tüketilmemesi yada dikkatli kullanılması gerekmektedir. Gülün bu kullanımlarının yanı sıra aktarlardan alınarak ya da evde güneşte yaprakları kurutularak çay olarak demlenebilmesi mümkün olmaktadır. Sinirleri yatıştırıcı etkisi dolayısıyla çay formunun tüketiminin yarar sağladığı ifade edilmektedir. Ayrıca ishali kesici etkisi bulunduğu için de çay şeklinde tüketilmesi bağırsakları düzenleyici etki göstermektedir. Gülün birçok farklı kullanımı mevcuttur. Bunun yanında birçok hastalığa iyi gelici etkisi olduğu da bilinmektedir. Ancak gül deyince çoğu kişinin aklına sadece dikenleri olan güzel kokulu bir çiçek gelmektedir. 

Image  

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları