Genellikle uyku bozukluğuna sahip bireylerin gece yemek yeme alışkanlıkları normal bir durum değildir. Şayet sizde geceleri bir şeyler atıştırmadan uyuyamıyorsanız gece yeme sendormuna yakalanmış olabilirsiniz.

Günlük alması gereken kalori ihtiyacını uyuyamayacağı düşüncesiyle zorunluluk olarak görüp gece saatleri içerisinde tüketen bireyler genellikle gece yeme sendromuna yakalanmış bireylerdir. Genellikle obezite sınıfında olan bireyler bu alışkanlığa sahiptir. 

                                       Image

Gece yeme sendromuna sahip bireylerde depresyon, stres, düşük benlik algısı, uyuyamama  ve obezite gibi bulgular görülmektedir. Gece yeme sendromu çocukluk döneminde nadiren görülür kenergenlik döneminin sonlarından itibaren görülme riski artmaktadır. Gece yeme sendromunda uyuma alışkanlığı veren melotonin hormonuve leptin düzeylerinde düşüklük söz konusudur. Sendroma ait tedavide öncelikle altta yatan psikolojik nedenlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.psikolojik sorunlar ortadan kaldırıldığında bile yemeden uyuyamama sorunu tedavi edilemezse serotonin ve leptin düzeylerini dengeye koyan diyetler uygulayarak tedaviye geçilmektedir.

Image


Gece yeme sendromu nedeniyle birçok kişi kilo bakımından obezite sınıfında yer almakta ve altta yatan psikolojik nedenler akla bile gelmemektedir. Su bile içse yarayan metobolik hastalıkları olan ve bu nedenle de aşırı kilolara sahip olan bireylerden farklı olarak, bu bireyler gece metobolizmanın yavaş olması ve buna rağmen yemek yiyip yatma alışkanlıklarından ötürü aşırı kilolara sahiptir. Bu tarz bireyler uykularını düzene soktuklarında ve psikolojik nedenleri elediklerinde kilolarından kurtalacaktır.

                                                     Image              

                       

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları