Elma, yaz kış bulunabilen bir meyve olmasının yanında dünyanın çeşitli yerlerinde yetişmeye elverişli ve -36 derece soğuğa kadar dayanabilen özelliktedir. Çoğu kişiye göre bu meyve sarı, yeşil, kırmızı olmak üzere 3 çeşittir. Sorduğunuzda çoğu kişiden bu yanıtı alabilirsiniz.

Peki, dünyadaelmanın kaç çeşidi olduğunu biliyor musunuz? Elmanın dünyada tam olarak kaççeşidi olduğunu net olarak söylemek güç olsa da en az 1000 çeşit olduğusöylenmektedir.

Image

Golden elması,Amasya elması, demir elması, hüryemez elması meyvenin çeşitlerinden sadecebirkaç tanesi… Doktorların her gün bir tane yenmesinin sağlık açısından faydalıolduğunu belirttiği elmanın her yöreye özgü farklı iklimlere uyum sağlayanözelliği bu kadar çok çeşidinin ortaya çıkmasına imkân tanımıştır. Dünyadabelki de en çok türü bulunan meyve özelliğinde olan elma, Türkiye’de de çokça yetiştirilmektedir.

Image


Türkiye’deyetişen elmalardan bazıları arasında Amasya, Arapkızı, Fuji, Gala, Golden gibiçeşitler yer alırken dünyada en çok elmayetiştiren ülkelerin sıralamasında birinci sırada gelen ülke ise Çin HalkCumhuriyeti’dir. Ülke yılda 27 milyon 507 bin ton üretim ile ilk sırada yeralmaktadır. Türkiye elmanın en çok yetiştirildiği ülkeler arasında Çin’den,Amerika Birleşik Devletleri ve İran’dan sonra gelmekte dünyada 4. Sırayıalmaktadır. Rusya, İtalya, Hindistan, Fransa, Şili, Arjantin bu sıralamayıtakip eden ülkeler arasında yer almaktadır. 

Image

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları