Dünyanın en eski şarkısının hikayesini biliyor musunuz? Tamı tamına 3 bin 400 yıl öncesine ait. Hem de günümüz şartlarında nota değerlerini yorumladığınızda ortaya çok da muazzam bir ses çıkıyor. İnanılması zor ama gerçek.

Hem de dünyaca ünlü arkeologlar tarafından uzun süre üzerinde çalışmalar sonucu yorumlandı ve tabletlerde notaları olan bu eser dünyanın en eski şarkısı olarak kabul edildi.

Image

California Üniversitesi profesörü ve Berkeley Antropoloji Müzesi’nin küratörü Anne Draffkorn Kilmer, M.Ö. 14 yüzyıla dayanan tabletleri 15 yıl boyunca çözmeye çalıştı. Çivi yazısı 36 tablet gün ışığına çıkartıldıktan sonra literatüre ‘Hurri İlahisi’ismiyle kaydedildi. Asuroloji profesörü Kilmer'a göre, yazıtlardaki melodi tam 3 bin 400 yaşında. Tapınakta keşfedilen ilahi, Ugarit tanrıçası Nikkal için bestelenmiş. Tabletlerde,ilahilerin 9 telli “sammum” nasıl çalınacağına dair açıklamalar da mevcut.Arkeologların paha biçilemez kadar değerli olarak betimlediği nota tabletlerinin hepsi bugün Ulusal Şam Müzesi’nde sergilenmekte. Müzikoloji dünyasını sarsan keşif devrim yarattı ve müziğin orijini tartışmalarında ekseni Ortadoğu’ya kaydırdı. Dünyada eşi benzeri olmayan bu nota tabletleri bugün iç savaş içerisinde yer alan Suriye’de, zarar görme riski altındaki Ulusal Şam Müzesi’nde sergilenmektedir.

ImageImage

Ugarit’te keşfedilen 36 müzikal yazıtın sadece bir tanesi (Hymn 6) bugün çalınabilecek kadar korunmuş konumda. Hymn 6 bazı orkestralar tarafından çalınmıştır. 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları