Doğru ve etkili bir iletişim kurmak için öncelikli olarak yapılması gereken, kişilerin karşılıklı olarak konuşmaları sırasında yüz yüze bakması ve gözlerle temas kurarak bir temas içerisinde bulunmaları şarttır.

Image

İletişim kurulma sırasında iletişim kurmanın inceliklerinin bilinmemesinden ötürü sosyal hayatta bazı zorluklar ile karşılaşılmaktadır. Bunda dolayı da beden diline, mimiklere, hitap şekillerine ve konuşma biçimlerine hakim olmak önemlidir. Genel olarak insan davranışlarında karşısında bulunan insanla konuşma esnasında olumlu şeyler söylemek haricinde olumsuz cümleler kullanılması tercih edilmektedir. İletişimde kelimeler seçilirken muhakkak samimi cümleler kurulması önemli bir durum teşkil etmektedir. Diğer önemli yöntemlerden biriside, iyi birer konuşmacı olunmasının yanı sıra iyi birer dinleyici olmayı da bilmek önemlidir. O anda konuştuğunuz kişinin kafası o kadar karışık olabilme olasılığında olabilir ki sizi dinlemiyor düşüncesine kapılması durumu her zaman rastlanılan şeydir. İşte o anda yapılması gereken en önemli şey, karşındakini dinliyormuş gibi yapmak yerine onun anlatmakta olduğu şeylere değer vermekten geçmektedir. İyi bir dinleyicinin en önemli özelliklerinden biri, karşısında bulunan kişinin kendisine anlattıklarını tasdikler biçimde onay kelimelerini kullanmasıdır. Böylece muhatap olunan kişi ile doğru ve etkili bir iletişim kurula bilinmesi olanaklı bir duruma gelir.

Image          Image   

İletişim biçimleri o anki ruh haline göre kesin olarak farklı olmamalıdır. Zira iletişim şekilleri o insanın kimliğini gösteren en önemli göstergedir. İletişim esnasında konuştuğunuz kişi ile göz temasını eksik etmemek önemli bir noktadır. Bu durumun olmaması iletişim kopukluğunun oluşmasına sebep olmaktadır. Mutlaka ve mutlaka karşınızdaki insanları dinlemeli yani araya girip konuşulmamalı ve size sıra geldiğinde ise konuşmaya başlamak diğer önemli hususlardan arasında yer almaktadır. Size sıra geldiği zaman konuşmaya başlamak karşınızda bulunan insana saygının bir ifadesidir ve iletişim kurallarından biridir.      

                                                                           

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları