Hayatımızda çok önemli bir parça olarak kabul ettiğimiz çocuklarımızın sağlığı açısından iyi ve güzel bir hayat sürdürmelerini sağlamak aile bireylerinin en önemli görevleri arasında yer almaktadır. Çocukların sağlıklı dişlere sahip olmaları amacı ile aile bireylerinin öncelikle kendi diş sağlıklarını koruması da önemli bir ayrıntıdır.

Hayatımızda çok önemli bir parça olarak kabul ettiğimiz çocuklarımızınsağlığı açısından iyi ve güzel bir hayat sürdürmelerini sağlamak ailebireylerinin en önemli görevleri arasında yer almaktadır. Çocukların sağlıklıdişlere sahip olmaları amacı ile aile bireylerinin öncelikle kendi diş sağlıklarınıkoruması da önemli bir ayrıntıdır. Çocuklar ilk doğdukları günden bu yanaağızlarında çürüğe sebep olmakta olan bakteriye rastlanmamaktadır fakat diğertaraftan zaman geçtikçe çocuklarınıza bulaşabilmektedir. Bu bakterilerin sertdiş yüzeylerinde kuvvetli tutunma özelliklerinin bulunması, ilk diş sürmesi ileberaber diş yüzeyinde hızlıca çoğalmakta ve çürüklerin oluşmasına sebepolmaktadır.

Image


Bebekleri öpmek, mamasının sıcaklığını kontrol etmek veya bebeklerinmamalarının tadına bakıp yedirmek gibi birçok tehlikeli durum içermediğimizisandığımız yanlış davranışlar bireylerin ağzında bulunan bakterileri anındaçocuğunuza bulaştırmakta ve çocuklarda çürük riskini arttırmakta ve dişlerde yayılmasınıkolaylaştırır bir hale getirmektedir. İşte bu durumların engellemesi amacı ilemutlaka ileriki yaşlarda çocuklara diş fırçalama alışkanlığını öğretmek önemlibir husustur. Diş fırçalama alışkanlığını kazandırmak için belli metotlaruygulanmaktadır. Bu yöntemlerden bahsetmek gerekir ise, çocuklarınız dişfırçaladıkları esnada aile bireyleri olarak kendi fırçanız ile birlikte aynızamanda dişlerinizi fırçalamanız, çocuğunuza birkaç tane farklı renklerde veşekillere sahip olan diş fırçası ve diş macunu almanız önemlidir. Her defasındabaşka bir diş fırçası almasını sağlamanız onun diş fırçalama arzusunu ve dişlerinifırçalama alışkanlığını pozitif yönde kesin olarak arttırmaya yardımcıolacaktır.  Diğer metot ise, mutlaka diş fırçalama panosu oluşturmak veher fırçalama sonucunda gülen yüz simgeleri gibi şekilleri panoya çizmektengeçmektedir. Çocuklara diş fırçalamanın eğlenceli bir durum olduğunu göstermekamacı ile diş fırçalama esnasında şarkılar söylenebilir ve hatta dans bileedilebilir. Çocuklara diş fırçalamayı aşılamak arabada emniyet kemeri takılmasıya da güneşe çıkmadan önce mutlaka güneş kremi sürmek kadar önemli bir hususolduğunu unutmamak gerekir. Dişleri fırçalama sırasında diş macunu illakikullanmanın zorunlu olmadığını da çocuklara göstermek lazım. Çünkü birçok dişmacunu çocukların ağızlarında istemedikleri bir tat bırakmakta ve o anda çocuklartükürme gereksinimi duymaya yöneliyorlar. 

Image

Büyüklerin diş fırçalama işlerini günsonuna bırakmaları da çocuklarda diş fırçalama eyleminin gerek duyulmayan birşey olduğunu hissettirmektedir. Bundan dolayı aile bireylerinin bu alışkanlığıbırakıp gün içerisinde dişlerini fırçalamaları gerekmektedir. Her yenilen akşamyemeğinden sonra bir aktivite olarak banyoya gidilip dişlerin fırçalanması daçocukların diş fırçalama alışkanlığı açısından yararlı bir durum olarak gözeçarpmaktadır. Normalde diş fırçalama işi iki dakika kadar sürmesi gerekir.Fakat bu süreyi dört ila beş dakikaya çıkarılma durumu çocukların bu süreçtenalmış olduğu mutluluğu arttıracak ve diş fırçalama zevkli bir hale gelecektir.

Image

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları