Birçok kişinin yapmak isteyip de cesaret edemediği ekstrem bir spor olan bungee jumping’ in kökeni, pasifik okyanusunda bulunan Vanatu adası yerlilerinin kendilerini kanıtlamak ve cesaretlerini göstermek için düzenlenen erkekliğe geçiş törenlerinde yapılan atlamalara dayanmaktadır

Bu atlamalar bambu ağaçlarından yapılan kulelerden,sarmaşıklarla birlikte gerçekleşmekteydi. Günümüzde ki haline geçişi de 1970yılında Oxford Üniversitesi öğrencilerinin bagaj gerdirme lastikleri ileyaptıkları atlayışlarla başlamıştır.

Image

Seksenli yıllarda bungee jumpinge olan ilginin artmasıyla,teknolojiden yararlanılarak özel olarak geliştirilen elastik halatlarlagerçekleştirilmeye başlanan bu eğlenceli spor daha güvenli hale getirilmiştir.Yapılan atlayışlar genellikle köprülerden olmakla birlikte vinçlerden,kulelerden ve balonlardan da yapılmaktadır. Bungee jumpingde kullanılan halatlar oldukça esnek olanyapılarından dolayı atlayış yapan kişinin zarar görmesini engellemektedir. Buhalatların ana malzemesi saf lateksten oluşmaktadır. Atlayış için kullanılacakolan halat kişinin kilosuna uygun olarak seçilmektedir. Atlayış yapılmadan öncekişi atlayışa engel herhangi bir sağlık sorunun olmadığını ilgililere beyanetmektedir. Bu atlayışı gerçekleştirecek kişilerde yüksek tansiyon, çeşitlikalp rahatsızlıkları, panik atak ve fazla kilo sahibi olmamalıdır.

Image         Image

Tüm sporlarda olduğu gibi bu sporda da öncelik güvenliğeverilmektedir. Kişinin bacaklarından ve vücudunun merkezinden emniyet takımıyla sisteme bağlanarakgüvenliği sağlanmaktadır. Ülkemizde de son yıllarda gerek turistik bölgelerdegerekse de çeşitli festival, parti veya tanıtım günlerinde yapılan bu spor,atlayıcılara adrenalin dolu ve unutamayacakları bir deneyim sunmaktadır.        

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları