Belki ilk bakışta bunun bir sosyal deney olduğun düşünenler olacaktır. Ancak günümüzde gelişen teknolojiden uzak durmak her ne kadar imkânsız olsa da hala teknolojiden uzak yaşayan kişilerin varlığı bir gerçektir. Bile bile teknolojiyi reddetmek ayrı bir mesele… Teknoloji ile hiç tanışmadığınızı bir düşünsenize…

Isınmak için kaloriferi bırakında betondan yapılmış bir eviniz bile olmadığını düşünün! Mühendislik ve mimarlık gibi meslek dallarının da olmadığını… Düşününce bize ne kadar imkânsız gelirse gelsin. Hala teknoloji hakkındahiçbir fikri olmayan insanların varlığı bulunmakta… Araba, uçak gibi kavramlarıhayal bile edemeyen bu insanlar kabile halinde yaşam sürmektedir. Birçoğunundış dünyaya kapalı, kültüreletkileşimden uzak yaşadığını ve bazılarının da dışarıdan gelen kişileriöldürdüğünü belirten bilgilere ulaşmak mümkünken kültürel etkileşimin yokdenecek kadar az olmasından kaynaklı, bilgi edinme imkânlarının da kısıtlı olduğu görülmektedir.

Image Image

Bengal Körfezinde yaşayan Sentinel yerlileri, Avustralya’da yaşayan Pintupi halkı,Yeni Gine’de yaşayan 44 kabile teknoloji ile hiç tanışmamış, kültürel etkileşimden uzak, kendiiçlerine dönük bir kültür devam ettirdiği bilinen topluluklardır. Kolombiya’dayaşayan Nukak adındaki yerliler, 1981’de dış dünya ile tanışmış ancak bulaşıcıhastalığa yakalanmaları sebebi ile kendi iç yaşamlarına geri dönmüşlerdir.Dünyadan kopuk yaşayan en çok kabilenin ise Brezilya’da yaşadığı bilinmektedir.Doğal ve ilkel bir hayat süren bu kabilelerin çoğu da dış dünyaya açılmayıreddetmektedir.

Image

                

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları