Adı David Philip Vetter. 1971 doğumlu. Doğduğu takdirde SCID hastalığına sahip olunacağı bilindiği halde dünyaya gelen deney çocuğudur. Eylül ayında doğan David’in doğumunu doktorlar istemiştir.

Doktorlar balon çocuğun enfeksiyonayakalanma riskine karşılık onu 12 yaşına gelene kadar fanusta tutuyor ve su,hava, giysilerini ve aldığı gıdaları steril ederek balon içine dahil ediyorduve bu şekildeki hayatı 12 yaşına kadar sürdü.

Image

Oyuncakları bile balonun içine steril edilerek konulan David ensonunda hastalığına karşı tedavi olabilmesi için çalışmak amacıyla kemik iliğinakli oldu. Nakil olduktan 2 gün sonra enfeksiyona yakalanan David doktorlarbalon içerisinden çıkardı. Kemik iliği nakli başarılıydı, hatta balon çocuğunnormal bir hayat süre bilmesi için NASA ona özel sadece kafa kısmını sterilaltına alacak kıyafet bile tasarlamıştı. Fakat balon çocuk steril ortamdançıkarılmaya fazla dayanamayıp bir hafta sonunda hayatını kaybetmişti. Vekısacık hayati içerisinde tek bir arkadaşı bile olmadan bu hayattan göçüp gideniDavid’i düşünmek aslında var olan sağlığımızın kıymetinin ne kadar değerliolduğunu bir kez daha hatırlatıyor. Siz balon çocuğu tanıyor muydunuz?

Image

SCID hastalığı bir çeşit ileri derecede immün sistem hastalığıdır. David öldükten yıllar sonra yapılan araştırmalarla balon çocuklara çare bulundu. Kök hücreleri alınarak bağışıklık genleri gene yerleştirildi ve David gibi balon çocuklar kurtarıldı.

                                                  Image

 

 

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları