Alışveriş bağımlılığı, tedavi olunması gerekilen ruhsal bir hastalıktır. Bu ruhsal hastalık, hasta olan ferdin alışveriş yaparak kendini mutlu hissetmesi ve öteki insanlardan üstün bulunduğunu hissetmesi şeklinde belirtiler göstermektedir.

Genelde kişinin kendini depresyona girmiş hissettiği süre,kendine engel olamayarak kontrolsüz bir halde alışveriş yapmasından oluşur. Bu hastalık, toplumdaki kişilerin %2 ila %8'sini etkilemiştir. Hastalığın başlangıcı, genellikle elinde para veya kredi kartı olması durumunda başlar.Diğer adı ile onyomani olarak isimlendirilen bu hastalıkta takıntı ve dürtüsel bir davranış söz mevzusu olmaktadır. Çoğu süre fert, ihtiyacı olmamasına karşın kontrolsüz bir halde para harcar ve aşırı alışveriş yapmaya başlar.

Image   Image

Alışveriş bağımlılığı nasıl anlaşılmaktadır?

Alışveriş bağımlılığı ile alışveriş yapmaktan zevk alan kişiler içinde fark bulunmaktadır. Her ay 3 çift ayakkabı alan bir fert alışveriş bağımlısı diyemeyiz sadece ayakkabılara ilgisinin olduğunu söyleyebilmekteyiz. Alışveriş bağımlısı olan bir kişi ise, arkadaşları ile vakit geçirmek yerine alışveriş yapmayı tercih etmektedir. Hatta kimi zaman,ömründe giymeyeceği bir ayakkabıyı, sırf dolabında bulunsun diye satın alabilmektedir. Bu alışveriş bağımlısı kişiler alışveriş kutularını gördüklerinde mutlu olurlar. Alışveriş yaparken şuna ihtiyacım var demezler,rastgele bir şeyler satın alırlar. Alışveriş bağımlılığı, bir tek hanımlarda değil erkeklerde de görülen bir hastalıktır. Sadece erkeklerde cep telefonu,bilgisayar ve otomobil parçaları benzer biçimde şeyleri tercih ederken,hanımlar giyim ve kozmetik alanlarına yönelirler. Normal bir hanım 3 ila 4 saatte alışveriş yaparken, alışveriş bağımlılığına sahip bir kadın ise 8 ila 9 saat arasında alışveriş yapabilmektedir.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları