Hepimizin adını duyunca irkildiği, yüzünü buruşturduğu ve korktuğu hayvanlardır akrepler. Peki ya zehirliyse bu akrepler ya da size zehirli iğnelerini geçirdilerse?

Dünya'da 1500 akrep türü bulunmaktadır. Bunların 25'i zehirlidir. Ülkemizde ise 10 çeşit zehirli akrep türü yaşamaktadır. Kuyruklarında bulunan zehirli iğneleri ile insanlara karş bir tehlike oluştururlar. Kara akrep duydunuz mu hiç? Ülkemizde akrep sokmaları ile oluşan ölümlerin %50'sinden sorumludur. Daha çok Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşarlar. Eğer GAP(Güneydoğu Anadolu Projesi) alanlarının yakınlarındaysanız durun!

Image

İkinci bir adım atmak için tekrar düşünmenizde fayda var.Lakin akrepler kuru iklimlerin sulak alanlarına bayılırlar. İlkbahar ve yaz aylarında gece sıcaklıklarının yükselmesiyle risk artmaya başlar. Eğer bir akrep sokmasıyla karşı karşıya kalırsanız sakin olun.

Image         

Yarayı sabun ve su ile yıkayın, temizleyin. Mümkünse soğuk kompres(buz vb.) uygulayın, bu acıyı hafifletecek ve olan zehrin yayılmasını yavaşlatacaktır. Bu sırada hissettiğiniz acı ve deride oluşan morarma ve değişikliklerin sizi korkutmasına izin vermeyin. Sonrasında en yakın tıbbi destek birimine başvurun. Gerekli tedaviyi hastane uygulayacaktır ve ihtiyacınız olan panzehri ulaştıracaktır.

Son olarak değinmek isteriz ki Türkiye'de her bölgede yaşayan akrepler sağlıklı bireylerde kalıcı hasar bırakmaz. Tabi bağışıklık alı ve yaşadığımız bölgede akrep tehlikesi mevcutsa koruyucu önlemlerimizi almalıyız.

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)



Facebook Yorumları